Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Humala op kop in peilingen Peru

Datum : 05/05/2011
Land : Peru

Humala op kop in peilingen Peru

In de peilingen van het onderzoeksbureau Imasen voor de tweede ronde van de presidentsverkiezingen in Peru gaat Ollanta Humala op kop. Hij zou nu 42 procent van de stemmen krijgen en Keiko Fujimori 38 procent. De overige 20 procent van de mensen zal naar alle waarschijnlijkheid blanco stemmen.

Keiko Fujimori, de kandidaat van de partij Fuerza 2011, zal naar verwachting vooral stemmen verwerven bij mensen uit de sociaal-economische middenklasse en rijke bevolking, alsmede onder jongeren tussen de 18 en 24 jaar. Ollanta Humala, kandidaat van Gana Perú, zou stemmen verwerven in alle lagen van de Peruaanse bevolking. Vooral in het zuiden van het land zegt de meerderheid te zullen stemmen op de links-nationalistische leider. Hij staat daar in de peilingen met 57 tegenover 28 procent van de stemmen voor. Ook in de leeftijdscategorie boven de 25 jaar is Ollanta Humala populairder dan zijn tegenstandster.

De reden om op Humala te stemmen is voor veel mensen dat hij goede voorstellen heeft en staat voor verandering. Tegenstanders van Humala vinden dat hij niet goed voorbereid is op zijn presidentschap, verdenken hem ervan dat hij banden zou hebben met Hugo Chávez en vinden zijn militaire verleden een reden om niet op hem te stemmen.

Aanhangers van Fujimori zeggen op haar te zullen stemmen omdat zij de beste keuze is, de beste voorstellen heeft en omdat zij vrouw is. Haar tegenstanders associëren haar met corruptie, zijn sterk tegen het beleid dat haar vader zo’n twintig jaar geleden voerde en zeggen bang te zijn dat ex-president Alberto Fujimori vanuit de cel via zijn dochter zal regeren.

De meeste stemmen voor Keiko Fujimori zullen waarschijnlijk komen van mensen die in de eerste ronde hebben gestemd op Pedro Pablo Kuczynski en Luis Castañeda Lossio. De mensen die in de eerste ronde op Alejandro Toledo hebben gestemd zullen naar alle waarschijnlijkheid voornamelijk gaan naar Ollanta Humala.

Ook zijn er veel mensen die hebben aangegeven op geen van beide kandidaten te zullen stemmen. Dit zijn zowel mensen die op andere kandidaten hebben gestemd dan Humala en Fujimori als kiezers die blanco hebben gestemd in de eerste ronde.

Bron : Comercio
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug