Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Human Rights Watch vestigt aandacht op machtsmisbruik in Venezuela

Datum : 18/07/2012
Land : Venezuela

Human Rights Watch vestigt aandacht op machtsmisbruik in Venezuela

Mensenrechtenorganisatie HRW (Human Right Watch) heeft bekendgemaakt dat machtsmisbruik vanuit de regering Chávez de afgelopen vier jaar gestegen is. De organisatie gaf aan dat censuur en intimidatie van critici de grootste problemen vormen, doordat het recht op vrije meningsuiting beperkt is, en vanwege de verwijdering van een aantal belangrijke veiligheidsinstituten.

Het nieuws is door HRW bekendgemaakt via een rapport dat zich richt op juridische processen, media en mensenrechtenactivisten. Door de politieke situatie te vergelijken met vier jaar geleden concludeert het rapport dat Chávez meer dan destijds in staat is om directe macht uit te oefenen waarin hij kritiek en opponenten kan onderdrukken.

Een belangrijk aandachtspunt in het rapport is de gebeurtenis omtrent rechter Maria Lourdes Afiuni. Afiuni eiste in 2009 de vrijlatijng  van een Venezolaanse zakenman, die zonder recht te hebben gekregen op een eerlijk veroordelingsproces sinds drie jaar achter slot en grendel zat. Als gevolg hiervan werd Afiuni door Chávez publiekelijk bekritiseerd, gearresteerd, en werd er een gevangenisstraf van dertig jaar tegen de rechter geeïst.

Het rapport van HRW verschijnt voor Chávez en zijn regering in een verhitte periode, omdat hij tijdens de verkiezingen van komende oktober zal pogen een derde termijn als president  te winnen. 

 

Bron : BBC
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug