Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

IAO: Alarmerend hoge werkloosheid onder jongeren in Latijns Amerika

Datum : 30/01/2020

IAO: Alarmerend hoge werkloosheid onder jongeren in Latijns Amerika

Volgens het jaarlijkse rapport van de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) heeft Latijns Amerika te kampen met de hoogste werkloosheid onder jongeren in het afgelopen decennium.

Uit het rapport blijkt dat bijna twaalf miljoen jongeren tussen de 15 en 21 jaar (ongeveer 20 procent) werk zoeken, het hoogste percentage in de afgelopen tien jaar. Men vreest dat dit in 2020 verder oploopt wegens verwachte zwakke economische groei.  

Het IAO waarschuwt dat de arbeidsmarkt in Latijns Amerika en het Caribisch gebied in een onzekere periode verkeert. De toenemende werkeloosheid is daarvan een signaal.

“Het gebrek aan fatsoenlijk werk voor jonge mensen is vaak een bron van ontmoediging en frustratie. Dit is terug te zien in de recente protesten in de regio, met eisen voor verandering en een betere toekomst,” stelt de voorzitter van de regionale IAO, Juan Hunt.

De werkloosheid vertoont een lichte stijging, maar dat betekent in feite dat meer dan 25 miljoen mensen actief op zoek zijn naar werk en het niet kunnen vinden, zo melden de specialisten die het rapport hebben voorbereid.

Werkloosheid nam toe in negen van de veertien Latijns-Amerikaanse landen die zijn meegenomen in de studie. Met name vrouwen hebben hiermee te maken.

Volgens Juan Hunt beïnvloedt de afgezwakte economische groei sinds 2018 zowel de structuur als de kwaliteit van banen.

De IAO is zeer bezorgd over het feit dat een op de vijf jongeren geen baan heeft in Latijns Amerika.

Bron : Telesur
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug