Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Iberoamerikaanse Top van start in Paraguay

Datum : 31/10/2011
Land : Paraguay

Iberoamerikaanse Top van start in Paraguay

In Paraguay is afgelopen vrijdag de Iberoamerikaanse Top (IT) van start gegaan. Officieel staat de top in het teken van de nieuwe rol van de staat in Latijns Amerika, maar de aanwezige regeringsleiders en afgevaardigden praten vooral over de mogelijke effecten van de eurocrisis in de regio.

De afwezigheid van meer dan de helft van alle uitgenodigde leiders heeft het gastland ernstig in verlegenheid gebracht, zeggen diplomaten. Het lijkt alsof sprake is van een
internationale ontmoetingenmoeheid. De Chileense president Sebastián Piñera vroeg zich voor vertrek uit Santiago hardop af wat het nut is van de zoveelste regionale samenkomst van regeringsleiders. “We hebben zoveel internationale topontmoetingen, dat we een bergketen kunnen bouwen. Al die ontmoetingen ten spijt, de werkelijke wil om iets te veranderen is er simpelweg niet.”

De Ecuadoriaanse president Correa is afgelopen zaterdag boos weggelopen op de IT tijdens een toespraak van een afgevaardigde van de Wereldbank. Hij beschuldigde de spreekster van “economische chantage” en vond het “onnodig te luisteren naar een vertegenwoordiger van de rijke landen die schuld hebben aan de huidige crisis en ons nu komen vertellen wat te doen.”


 

Bron : El País, La Nación
Bookmark and Share


Terug