Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Kunst & Cultuur

Ida Vitale wint Cervantesprijs

Datum : 16/11/2018
Land : Uruguay

Ida Vitale wint Cervantesprijs

Het Spaanse Ministerie van Cultuur koos de 95-jarige Uruguayaanse dichter Ida Vitale voor de Cervantes Literatuurprijs 2018, "voor haar taal, een van de meest opvallende en erkende poëzie, die al sinds lang een referentie is geworden voor alle dichters", zo werd afgelopen donderdag bekendgemaakt .

Vitale is de vijfde vrouw die in de geschiedenis van de prestigieuze prijs de onderscheiding ontvangt. Eerder werd de prijs toegekend na María Zambrano (Spanje - 1988), Dulce María Loynaz (Cuba - 1992), Ana María Matute (Spanje - 2010) en Elena Poniatowska (Mexico - 2013), goed voor slechts 9 procent van alle winnaars. Desondanks heeft Vitale altijd beweerd dat ze "als vrouw geen obstakels had om dichter te zijn, daarom ben ik getroffen door ultravrouwelijk feminisme."

Zij ontvangt de onderscheiding op 23 april 2019, op de verjaardag van de dood van Miguel Cervantes, tijdens een ceremonie die meestal plaatsvindt aan de Universiteit van Alcalá de Henares en wordt voorgezeten door de koning en koningin.

De Cervantesprijs wordt beschouwd als de ‘Nobelprijs voor de Castiliaanse literatuur’ en het belang ervan is dit jaar opnieuw gedefinieerd na de betrokkenheid van de Zweedse Academie in een seksschandaal. Uitreiking van de literatuurprijs is daardoor achterwege gebleven.

Deze prijs werd in 1975 door het Spaanse ministerie van Cultuur ingsteld en erkent de carrière van een schrijver die met zijn oeuvre heeft bijgedragen aan de verrijking van de Spaanstalige  literaire erfenis. Elke schrijver wiens literaire werk volledig of in essentie geschreven is in deze taal, kan voor deze prijs worden voorgedragen.

Bron : Mercopress
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug