Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Ideoloog en minister dictatuur Argentinië vogelvrij

Datum : 04/05/2010

Ideoloog en minister dictatuur Argentinië vogelvrij

ARGENTINIË - José Alfredo Martinez de Hoz, minister van economie tijdens de militaire dictatuur van Videla zal niet lang meer vrij rondlopen in Argentinië. Het Argentijnse Hooggerechtshof verklaarde een aparte  amnestieverklaring tegen Martinez de Hoz vorige week onrechtmatig. De ex-minister, die als niet-militair een van de machtigste posities binnen de verder grotendeels militaire regering bekleedde, wordt beschouwd als ideologisch vader van de dictatuur. In nauwe samenwerking met onder andere het bestuur van de Sociedad Rural Argentina, destijds onder voorzitterschap van zijn latere staatssecretaris Jorge Zorreguieta, stelde Martinez de Hoz kort voor de staatsgreep van 24 maart 1976 een verklaring op die bepaalde dat subversieve elementen uit de samenleving dienden te worden verdwijderd. De betreffende verklaring was leidraad voor de regering Videla.
Martinez de Hoz zat in 1988 al enige tijd in de gevangenis in verband met de gewelddadige ontvoering van katoenondernemer Federico Gutheim en diens zoon Miguel in 1976. Sinds de beslissing van president Carlos Menem om Martinez de Hoz amnestie te verlenen was hij vrij man. De onwettigverklaring van die amnestie is een belangrijke stap in de berechting van de misdaden tegen de menselijkheid die tijdens de laatste Argentijnse dictatuur begaan zijn. Tot nu toe zijn vrijwel alleen militaire ex-leden van de junta berecht. De berechting van andere burgerleden van junta komt hiermee dichterbij.
(La Chispa/Anke Welten)

Bookmark and Share


Terug