Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Ijzeren Panamakanaal in Colombia

Datum : 14/02/2011

Ijzeren Panamakanaal in Colombia

COLOMBIA – China wil een alternatief voor het Panamakanaal aanleggen in Colombia. Het gaat om een 220 kilometer lange spoorlijn tussen Cupica aan de Stille Oceaan en Urabá aan de Caribische Zee. Dat maakte de Colombiaanse president Juan Manuel Santos gisteren bekend in de Financial Times. De krant heeft documenten ingezien die de plannen bevestigen.
Colombia heeft lang gewacht op een alternatief voor het Panamakanaal. Het land is bondgenoot van de Verenigde Staten, maar Bogotá is gefrustreerd over een vrijhandelsovereenkomst die vier jaar geleden is ondertekend door beide landen, maar nog niet is geratificeerd door het Congres. Met deze plannen hoopt Bogotá dat het Congres het vrijhandelspact zal goedkeuren.
De spoorverbinding maakt deel uit van een enorme Chinese investering in Colombia. De Chinese ontwikkelingsbank wil samen met het Chinese spoorbedrijf 7,6 miljard dollar investeren in uitbreiding van een haven en 791 kilometer spoor. Het doel is om een mijn in het Colombiaanse achterland te ontsluiten. Colombia is een grote producent van steenkool, een product dat belangrijk is voor China. “Colombia is een zeer belangrijke strategische positie, en we bekijken het land als een poort naar de rest van Latijns Amerika”, zegt Gao Zhengyue, China’s ambassadeur in Colombia, in de Financial Times.
Panama zal niet enthousiast op de komst van een tweede verbinding reageren. Chinese schepen zijn erg belangrijk voor het Panamakanaal. Na Amerikaanse schepen maken Chinese het meest gebruik van het kanaal. De spoorverbinding is een voorbeeld van steeds agressievere leningen aan ontwikkelingslanden, wat blijkt uit het feit dat Chinese banken de laatste twee jaar meer aan ontwikkelingslanden hebben geleend dan de Wereld Bank.

(Financial Times)
 

Bookmark and Share


Terug