Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Milieu & Natuur

Illegale goudmijnen fataal voor Peruviaans regenwoud

Datum : 16/05/2012
Land : Peru

Illegale goudmijnen fataal voor Peruviaans regenwoud

De Peruviaanse overheid gaat door met de strijd tegen de illegale goudwinning die grote delen van het regenwoud bedreigt. Naar schatting zijn er ruim  dertigduizend goudzoekers illegaal aan het werk in mijnen die samen duizenden hectaren beschermd natuurgebied in beslag nemen, met name in Madre de Dios, in het zuiden van Peru.

Het hoofd van het Peruviaanse belastingdienst, Tania Quispe, liet weten dat de overheid uiterlijk begin juni nieuwe maatregelen treft. “We zullen de levering van chemische producten en machines voor de illegale mijnbouw een halt toeroepen, we hebben intussen meer controle over de import van die goederen”, aldus Quispe. De fiscus speelt een belangrijke rol in de strijd tegen de illegale mijnbouw. De overheid wil de strijd tegen belastingontduiking en geldverduistering koppelen aan die tegen de illegale goudmijnen. De gouddelvers moeten sinds kort een uitgebreide belastingaangifte indienen en een studie maken van de gevolgen van hun activiteiten voor het milieu.

Op verschillende plaatsen is het regenwoud al volledig verdwenen en de rivieren van Madre de Dios zijn zwaar verontreinigd met het kwik, dat wordt gebruikt in de mijnbouw.  Maar de gouddelvers zijn niet van plan hun land, waar ze jarenlang voor hebben gestreden, zomaar op te geven. In maart kwamen nog duizenden mensen op straat in de hoofdstad van Madre de Dios, Puerto Maldonado, om te protesteren tegen overheidsmaatregelen. Toen bekend werd dat  eigenaars van illegale mijnen een gevangenisstraf van tien jaar riskeren voor hun illegale praktijken, braken rellen uit waarbij enkele doden vielen.

Hoewel de regering beweert dat een strenger beleid de gouddelvers ertoe zal aanzetten om een vergunning aan te vragen en minder te vervuilen, waren de betogers vooral van mening dat duizenden banen op het spel staan.  “De eigenaars van illegale goudmijnen hebben geprobeerd om de vergunningen te krijgen, maar de bureaucratie heeft hen dat tijdens de laatste drie jaar verhinderd”, verklaart woordvoerder Jose Carlos Bustamante aan de BBC. De kleinere mijnbouwers beschuldigen de overheid ervan dat ze de vergunningen alleen  aan grote multinationals wil toekennen.

Zolang de goudprijs floreert, valt te vrezen dat de goudkoorts niet zal afnemen. Deskundigen hebben al verklaard dat het op veel plaatsen vijftig tot honderd jaar zal duren voordat  het regenwoud zich herstelt.
 

Bron : MO, BBC
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug