Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Illegale mijnwerkers doden inheemse bevolking in Braziliaanse Amazone

Datum : 19/09/2017
Land : Brazilië

Illegale mijnwerkers doden inheemse bevolking in Braziliaanse Amazone

In een afgelegen gebied in de Braziliaanse Amazone, op enkele kilometers afstand van de grens met Colombia, zijn begin augustus tenminste tien indianen uit de Javari vallei op brute wijze vermoord door illegale mijnwerkers. Hun lichaamsdelen werden in de rivier gegooid.

Dit wrede incident kwam recentelijk naar buiten nadat in een audio opname was te horen hoe de daders in een lokale bar opschepten over de afslachting. In gesprek met de autoriteiten verklaarden zij dat het een kwestie van leven of dood was. De mijnwerkers zijn ondertussen gearresteerd en aangeklaagd. Het proces is volgens de aanklager van de zaak echter niet gemakkelijk door de omvang en de afgelegen ligging van het plaats delict, wat het onderzoek in dit gebied bemoeilijkt. Ook werd er begin dit jaar een vergelijkbare afslachting gemeld, waarvan de zaak nog niet gesloten is en de daders vooralsnog vrij rondlopen.

In een document van de Verenigde Naties (VN), gepubliceerd op 8 juni 2017, geven experts aan dat er in Brazilië een golf van moorden plaatsvindt in gebieden waar inheemse bevolkingen leven. Met een gemiddelde van één per week is de hoeveelheid moorden op milieu- en landactivisten in vijftien jaar nog nooit zo hoog geweest in het land.

Ondertussen probeert de ondernemersgezinde regering van president Temer grote gebieden land open te stellen voor de mijnbouw en snijdt het in budgetten voor inheemse kwesties. Zo werd het budget van het overheidsagentschap voor inheemse zaken FUNAI gehalveerd, waardoor deze gedwongen is bases in afgelegen gebieden te sluiten. Deze bases worden onder andere gebruikt om invasies door houthakkers en mijnwerkers te voorkomen en contact te leggen met de lokale inheemse bevolking. FUNAI waarschuwt dat er capaciteit ontbreekt om soortgelijke incidenten als in de Javari Vallei te voorkomen.

De experts van de VN stellen dat de Braziliaanse regering de institutionele en rechtsbescherming voor inheemse, Afro-Braziliaanse en andere gemeenschappen moet versterken. Vaak hebben deze hun voorouderlijke territorium nodig voor hun materiële en culturele bestaan. Het is daarom  zorgelijk dat de huidige regering deze bescherming overweegt te verzwakken.

Bron : The Guardian, La Nación (Costa Rica)
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug