Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

IMF en CEPAL zien geen 'nationaliseringstrend' in Zuid-Amerika

Datum : 05/05/2012

IMF en CEPAL zien geen 'nationaliseringstrend' in Zuid-Amerika

Het Internationale Monetaire Fonds (IMF) en CEPAL zien in Zuid-Amerika geen trend tot nationalisering van particuliere bedrijven.  Dit ondanks de recente nationaliseringen in Bolivia en Argentinië.

“Het is een zeer diverse regio en we noemen wat we nu zien geen trend”, zei Gerry Rice, woordvoeder van het IMF, in een reactie op de nationalisering van het Spaanse Red Electrica in Bolivia. Rice gaf geen commentaar op de Boliviaanse actie, maar herhaalde het standpunt van het IMF dat “ewen voorspelbaar investeringsklimaat cruciaal is voor alle landen en voor alle regio’s.” Hij herinnerde eraan dat Zuid-Amerika “de laatste jaren een hoog niveau van buitenlandse directe investeringen had.”

Intussen keurde het Argentijnse congres de overname van YPF goed en kondigde de Boliviaanse president Morales de nationalisering aan van het Spaanse REE. Anders dan Argentinië, verklaarde Bolivia binnen 180 dagen een compensatie te zullen betalen aan het Spaanse bedrijf. Ook is er een dialoog gaande met Spaanse autoriteiten. 

Ook Alicia Bárcena van CEPAL ( economische commissie voor Latijns Amerika en de Cariben van de VN) meent dat het continent aantrekkelijk blijft voor buitenlandse investeerders. Gisteren presenteerde Bárcena in de Chileense hoofdstad Santiago het jaarverslag van CEPAL over de directe investeringen in 2011; die bereikten een historisch record van 153.000 miljoen dollar, bijna 30.000 miljoen meer dan in 2010. Brazilië ontving de meeste ivesteringen met bijna de helft van het bedrag, gevolgd door Mexico met bijna 20.000 miljoen dollar, Chili met ruim 17.000 miljoen dollar en Colombia met ruim 13.000 miljoen dollar.

Nog steeds is de Europese Unie de grootste investeerder (34 procent). Bekeken per land, zijn de Verenigde Staten de grootse investeerder (18 procent), gevolgd door Spanje (14 procent). Ondanks de moeilijke economische situatie in Europa, zijn de investeringen vanuit de EU in 2011 gestegen ten opzichte van 2010. Bárcena ziet deze trend in 2012 aanhouden.

Volgens Bárcena is de nationalisering van YPF in Argentinië een op zichzelf staand geval, zonder gevolgen voor de investeringen. “Investeerders weten dat Latijns Amerika niet een geheel is, elk land is anders.” Het continent heet Europa veel te bieden: een grote interne markt en de dynamiek van landen als Brazilië, Mexico en Chili.
 

 

Bron : Mercopress, El País
Bookmark and Share


Terug