Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

IMF keurt 389 miljoen dollar goed aan El Salvador om het coronavirus aan te pakken

Datum : 16/04/2020
Land : El Salvador

IMF keurt 389 miljoen dollar goed aan El Salvador om het coronavirus aan te pakken

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) keurde afgelopen dinsdag 389 miljoen dollar goed voor El Salvador, als antwoord op een verzoek om noodhulp gericht op de coronaviruspandemie in het Midden-Amerikaanse land. Dit is de eerste IMF-uitkering aan El Salvador in meer dan drie decennia als onderdeel van een leningsovereenkomst, zei het agentschap in een verklaring die in Washington is vrijgegeven.

"De COVID-19-pandemie treft El Salvador ernstig, waardoor een dringende behoefte aan betalingsbalans ontstaat", zei de plaatsvervangend directeur van het Fonds, Mitsuhiro Furusawa, na beraadslaging door de directie. Furusawa gaf aan dat deze bijstand, die deel uitmaakt van een instrument voor snelle financiering (IFR), "de nodige liquiditeit zal verschaffen om de reactie van de autoriteiten op de crisis te ondersteunen, de stijging van de gezondheidsuitgaven zal helpen financieren en aanvullende steun zal stimuleren van andere multilaterale organisaties."

Daarnaast merkte hij op dat de Salvadoraanse autoriteiten "snelle maatregelen hebben genomen om de economische gevolgen van de pandemie te verzachten, waaronder gerichte overboekingen naar kwetsbare huishoudens en belastingvermindering voor getroffen bedrijven". "Het is noodzakelijk het begrotingstekort tijdelijk te verruimen om de volksgezondheid te behouden en de economische gevolgen van de pandemie te beheersen. Macro-economische stabiliteit moet worden behouden zodat deze tijdelijke maatregelen volgend jaar kunnen eindigen - zodra de pandemie is beëindigd - en door zich in te zetten voor een geleidelijke begrotingsaanpassing vanaf 2021", aldus Furusawa.

El Salvador, met een bevolking van 6,4 miljoen inwoners, heeft 149 bevestigde gevallen van COVID-19 en het dodental bedraagt zes. Het kleinste land van Midden-Amerika met een grondgebied van iets meer dan 21.000 vierkante kilometer, beleefde deze dinsdag zijn eerste dag van thuisquarantaine om het coronavirus het hoofd te bieden.

De regering vaardigde een decreet uit dat het Salvadoraanse grondgebied "een epidemische zone" noemt en onder meer vaststelt dat "iedereen verplicht is de naar behoren geïdentificeerde afgevaardigden van het ministerie van Volksgezondheid toe te staan het interieur van huizen en gebouwen binnen te gaan, zowel openbare als particuliere eigendommen."
 

Bron : El Economista
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug