Politiek & Maatschappij

IMF keurt 389 miljoen dollar goed aan El Salvador om het coronavirus aan te pakken

16 april 2020

Redactie

IMF keurt 389 miljoen dollar goed aan El Salvador om het coronavirus aan te pakken

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) keurde afgelopen dinsdag 389 miljoen dollar goed voor El Salvador, als antwoord op een verzoek om noodhulp gericht op de coronaviruspandemie in het Midden-Amerikaanse land. Dit is de eerste IMF-uitkering aan El Salvador in meer dan drie decennia als onderdeel van een leningsovereenkomst, zei het agentschap in een verklaring die in Washington is vrijgegeven.

“De COVID-19-pandemie treft El Salvador ernstig, waardoor een dringende behoefte aan betalingsbalans ontstaat”, zei de plaatsvervangend directeur van het Fonds, Mitsuhiro Furusawa, na beraadslaging door de directie. Furusawa gaf aan dat deze bijstand, die deel uitmaakt van een instrument voor snelle financiering (IFR), “de nodige liquiditeit zal verschaffen om de reactie van de autoriteiten op de crisis te ondersteunen, de stijging van de gezondheidsuitgaven zal helpen financieren en aanvullende steun zal stimuleren van andere multilaterale organisaties.”

Daarnaast merkte hij op dat de Salvadoraanse autoriteiten “snelle maatregelen hebben genomen om de economische gevolgen van de pandemie te verzachten, waaronder gerichte overboekingen naar kwetsbare huishoudens en belastingvermindering voor getroffen bedrijven”. “Het is noodzakelijk het begrotingstekort tijdelijk te verruimen om de volksgezondheid te behouden en de economische gevolgen van de pandemie te beheersen. Macro-economische stabiliteit moet worden behouden zodat deze tijdelijke maatregelen volgend jaar kunnen eindigen – zodra de pandemie is beëindigd – en door zich in te zetten voor een geleidelijke begrotingsaanpassing vanaf 2021”, aldus Furusawa.

El Salvador, met een bevolking van 6,4 miljoen inwoners, heeft 149 bevestigde gevallen van COVID-19 en het dodental bedraagt zes. Het kleinste land van Midden-Amerika met een grondgebied van iets meer dan 21.000 vierkante kilometer, beleefde deze dinsdag zijn eerste dag van thuisquarantaine om het coronavirus het hoofd te bieden.

De regering vaardigde een decreet uit dat het Salvadoraanse grondgebied “een epidemische zone” noemt en onder meer vaststelt dat “iedereen verplicht is de naar behoren geïdentificeerde afgevaardigden van het ministerie van Volksgezondheid toe te staan het interieur van huizen en gebouwen binnen te gaan, zowel openbare als particuliere eigendommen.”

El Economista

Gerelateerde berichten

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Mijn naam is Mariela Miranda van Iersel, en zoals je uit mijn twee achternamen kunt afleiden, ben ik half Chileens en half Nederlands. Gemotiveerd door mijn ervaring als vrijwilliger in sociale integratieprogramma’s, vertrok ik in 2017 van het Chileense huis uit mijn kindertijd naar Nederland voor een interdisciplinaire bachelor in de sociale wetenschappen en economie. In de hoop verder te leren over maatschappelijke uitdagingen, en vooral ook dingen die ik dácht te weten in vraag te stellen, begon ik aan een master in ontwikkelingsstudies aan het International Institute of Social Studies (ISS). Deze opleiding hielp me de real-world uitdagingen die me aan het hart gaan te verbinden aan wetenschappelijke theorieën en beide verder te verkennen door middel van onderzoek.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This