Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

IMF: Ondanks crisis groei Latijns Amerika

Datum : 22/09/2011

IMF: Ondanks crisis groei Latijns Amerika

De Zuid-Amerikaanse economieën groeien volgend jaar minder snel dan verwacht. “We denken dat de groei in Zuid-Amerika tussen de 3,5 en 5,5 procent bedraagt.”, aldus het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in het rapport ‘‘Perspectieven op de mondiale economie’’. De verminderde groei komt door “een daling van de binnenlandse vraag en een strenger macro-economisch beleid.”

De organisatie meldt dat de hele regio in het eerste half jaar een sterke groei vertoonde door een sterke binnenlandse vraag, overheidssteun en de toestroom van buitenlands kapitaal. Maar die groei was ook “robuust en buitenproportioneel.” “Hopelijk brengt de mondiale crisis een adempauze, zo niet dan lopen sommige Zuid-Amerikaanse economieën het gevaar oververhit te raken”, vervolgt het IMF. Ook waarschuwt de organisatie Latijns Amerika dat de daar gevestigde Spaanse banken “in extreme gevallen een risico zouden kunnen vormen.” 

Brazilië levert flink in. In 2010 groeide de economie nog met 7,5 procent. Voor 2011 komt de groei niet boven de 4 procent, en in 2012 groeit de economie met slechts 3,6 procent. Oorzaak van de teruglopende groei zijn ‘externe factoren’, zegt het IMF. De Mexicaanse economie groeide flink in het eerste half jaar van 2011. Toch schat men de groei dit jaar beneden de 4 procent en ook voor 2012 is de stijging slechts 3,6 procent. Het IMF schat dat de inflatie in Zuid-Amerika en de Cariben 6,7 procent bedraagt in 2011 en 6 procent in 2012. 

Bron : El País
Bookmark and Share


Terug