Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

IMF: 'Surinaamse economie herstelt'

Datum : 20/05/2017
Land : Suriname

IMF: 'Surinaamse economie herstelt'

Na de diepe recessie met een economische inkrimping van 10,5 procent het afgelopen jaar is de Surinaamse economie evenals die van de regio zich aan het herstellen. Dit jaar zal weliswaar nog problematisch zijn met een groei van -1.2 procent, maar volgens het Internationaal Monetair Fonds (IMF) groeit de economie het komend jaar met 0,8 procent. Dat blijkt uit het rapport Regional Economic Outlook for the Western Hemisphere 2017 dat gisteren tijdens een persconferentie in São Paolo (Brazilië) werd gelanceerd.

De presentatie werd rechtstreeks via het internet uitgezonden door het IMF. De situatie in Suriname was vorig jaar dermate erg dat het IMF via een Stand-by Arrangement moest inspringen met financiële steun. Dat programma is intussen op verzoek van Paramaribo beëindigd zonder dat het afgesproken traject volledig is afgewerkt. "Latijns Amerika en het Caribisch gebied zullen dit jaar naar verwachting geleidelijk uit de recessie komen, maar voor het realiseren van sterke en inclusieve groei moet de regio de leemtes in de infrastructuur aanpakken, de onderwijsresultaten verbeteren, het investeringsklimaat versterken en corruptie aanpakken", aldus de monetaire instelling.

Economische groei in Latijns Amerika en het Caribisch gebied was in 2016 de op twee na laagste in de wereld de afgelopen dertig jaar. Er was toen sprake van een inkrimping van 1 procent, nadat dat het jaar daarvoor stagneerde. Groei werd belemmerd door een zwakke nationale vraag vanwege lage prijzen voor grondstoffen, fiscale en externe hervormingen in sommige landen, alsmede factoren die specifiek met bepaalde landen te maken hadden. Volgens het IMF zal de inflatie in Suriname dit jaar 29,9 procent bedragen en in het komend jaar 18,9 procent. In 2016 was de inflatie nog 52,4 procent. Het instituut voorspelt verder dat de groei in de regio dit jaar 1,1 procent zal bedragen en het komend jaar 2 procent.

Voor de middellange termijn wordt een economische groei van 2,6 procent verwacht. De vooruitzichten zijn, aldus het IMF, gebaseerd op mondiale verschuivingen wat betreft economisch beleid, een redelijke opleving van de grondstoffenprijzen en stijgende vraag in 'partnerlanden'. Ontwikkelingen op nationaal niveau zullen eveneens een belangrijke rol spelen in de mate van economische groei van de landen. "Met toenemende beleidsonzekerheid wereldwijd en geringe marktschommelingen moeten landen in onze regio zich weerbaar maken tegen nadelige risico's, terwijl ze richten op een sterke, duurzame en inclusieve groei", zei Alejandro Werner, IMF-directeur voor het Westelijk Halfrond, tijdens de persconferentie.

Bron : De Ware Tijd
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug