Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

IMF voorziet groei Argentinië met 2 procent

Datum : 26/04/2018
Land : Argentinië

IMF voorziet groei Argentinië met 2 procent

Het Internationale Monetaire Fonds (IMF) heeft de groeiverwachtingen van Argentinië voor dit jaar naar beneden bijgesteld. De jaarlijkse inflatie is hoger dan 15 procent; dit percentage was het doel van president Macri eind vorig jaar.

Het IMF heeft de groei verlaagd van 2,5 naar 2 procent “wegens het effect van de droogte op de landbouwproductie. Ook de nodige budgettaire en monetaire aanpassingen om de houdbaarheid van de overheidsfinanciën te verbeteren en de hoge inflatie te verminderen, spelen hierbij een rol", aldus de organisatie.

Consumptieprijzen stegen in maart met 2,3%, waardoor de inflatie in 2018 tot nu toe steeg tot een cumulatieve 6,7%. De Centrale Bank heeft voor 2018 een inflatiedoelstelling van 15% vastgesteld. Het percentage bedroeg 2,4% in februari en 1,8% in januari. In vergelijking met een jaar geleden zijn de prijzen in het hele land met gemiddeld 25,4% gestegen.

Het IMF voorspelt ook dat het jaarlijkse inflatiecijfer van Argentinië 19,2% zal bedragen, 4,2 procentpunten hoger dan het doel van de regering van Macri.  De president van de Centrale Bank, Federico Sturzenegger, heeft aangegeven dat als de inflatie hoog blijft, de rente weer zal stijgen om het streefdoel van 15% te halen. Het rapport van het IMF verzekert echter dat na dit jaar de groei van Argentinië zich op middellange termijn geleidelijk zal herstellen tot 3,3%.

De gecorrigeerde groei past in de algemene projecties van het IMF voor de rest van het continent en het Caribisch gebied. "Het geleidelijke herstel van de groei zet zich voort in Latijns Amerika en het Caribisch gebied, een regio die zwaar getroffen is door de daling van de grondstoffenprijzen in 2014-2016, zegt het rapport over de regio.

Wat betreft de Braziliaanse economie, geeft het IMF aan dat “de economie na de diepe recessie tussen 2015 en 2016 is teruggekeerd naar groei in 2017 (1%) en naar verwachting zal verbeteren tot 2,3% in 2018 en 2,5% in 2019, gesteund door een sterkere particuliere consumptie en investeringen." Het is echter onzeker hoe de arrestatie van voormalig president Lula Da Silva de economie van het buurland van Argentinië en de grootste handelspartner beïnvloedt.

Ten slotte zou het gedeeltelijke herstel van de grondstoffenprijzen het mogelijk moeten maken dat de omstandigheden in de grondstoffenexporteurs, dus ook Argentinië, geleidelijk verbeteren.

Bron : Mercopress
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug