Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

IMF welwillend, maar Macri moet bezuinigen

Datum : 06/09/2018
Land : Argentinië

IMF welwillend, maar Macri moet bezuinigen

De Argentijnse minister van Economie, Nicolas Dujovne, klonk gisteren optimistisch over het sluiten van een nieuwe deal met het Internationaal Monetair Fonds na twee dagen praten in Washington. De Argentijnse peso werd woensdag sterker met 38,52 per dollar, iets zeldzaams na de dalingen dit jaar met ruim 50 procent.

Dujovne zei dat hij geloofde dat een deal om vroege uitbetalingen vrij te maken van een standby-leenovereenkomst van US $ 50 miljard met het IMF tegen het einde van de maand aan het bestuur zou kunnen worden voorgelegd, wat het vertrouwen van investeerders in de op twee na grootste economie van Latijns Amerika ten goede zou komen.

Argentinië heeft al US $ 15 miljard ontvangen van de kredietlijn, die in juni was overeengekomen, maar heeft nagelaten om zorgen weg te nemen over het vermogen van het land om zijn schuld af te lossen.

"Ik had een productieve vergadering", zei Dujovne over zijn gesprekken met IMF-directeur Christine Lagarde en eerste plaatsvervangend directeur David Lipton. "Ik heb groot vertrouwen in de vooruitgang die we hebben geboekt en ik weet zeker dat de herziening van de overeenkomst ons in staat zal stellen deze angstige dagen achter ons te laten."

Dujovne zei dat terwijl Argentijnse functionarissen niet hadden gesproken over directe financiering vanuit de Verenigde Staten, hij met de Amerikaanse minister van Financiën, Steven Mnuchin, had gesproken over het ondersteunen van de poging van Argentinië om de goedkeuring van het IMF voor een nieuwe deal te winnen. De Verenigde Staten controleren 16,52% van de stemmen in het IMF, veruit de meeste van alle landen.

Op dinsdag, toen nieuwe gesprekken tussen Argentijnse functionarissen en het IMF begonnen, sprak de Amerikaanse president Donald Trump telefonisch met Argentinië's centrumrechtse president Mauricio Macri. Hij zei nadrukkelijk achter de aanpak van Macri van de crisis in Argentinië te staan.

Veel Argentijnen geloven echter dat de regering van Macri onvoldoende politieke steun heeft om onpopulaire bezuinigingen door te voeren, die naar verwachting onderdeel zullen zijn van een vernieuwde IMF-deal.

Bron : Mercopress
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug