Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

In 2019 meer dan 92 moorden per dag in Mexico

Datum : 23/12/2019
Land : Mexico

In 2019 meer dan 92 moorden per dag in Mexico

De strijd tegen drugsgeweld in Mexico is al jarenlang een oneindig probleem. Tussen januari en november van dit jaar zijn meer dan 31.688 moorden geregistreerd. Dit is bijna 3 procent meer dan in dezelfde periode van het voorgaande jaar, volgens het Secretariaat van Openbare Veiligheid. 2019 kan daarom eindigen als het meest gewelddadige jaar in de geschiedenis van Mexico. Ook andere misdaden, zoals kidnapping en afpersing, zagen een stevige groei.

In juli stelde de Mexicaanse regering onder president López Obrador (AMLO) de Nationale Garde op, een beveiligingskorps bestaande uit zowel militairen als politieagenten, om de situatie van onveiligheid en geweld in het land te bestrijden. López Obrador had campagne gevoerd met de belofte om het beleid van zijn voorgangers te veranderen en het leger van de straat te halen. Kort voordat hij als president aantrad op 1 december 2018, stelde hij echter voor om een Nationale Garde te vormen, onder militair bevel.nationale garde

Hoewel López Obrador pleitte voor “knuffels, geen kogels”, waarschuwen mensenrechtenorganisaties als Amnesty International voor de toename van misbruik, verdwijningen, buitenrechtelijke executies en willekeurige aanhoudingen met de groeiende militarisering in het land.

Hoewel moordcijfers hoger zijn dan ooit en Mexico in een economische recessie raakte, benadrukt López Obrador dat het land zich in een transitieperiode bevindt. Ondanks dat er twijfels bestaan over de situatie waarin het land verkeert, is 64 procent van de Mexicanen nog steeds tevreden met de president.

Bron : Latin American Herald Tribune, Al Jazeera
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug