Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

In 2019 werden 3.800 vrouwen gedood in Latijns-Amerika

Datum : 09/03/2020

In 2019 werden 3.800 vrouwen gedood in Latijns-Amerika

In november 2019 bedroeg het aantal femiciden ofwel vrouwenmoorden in Latijns-Amerika 3.800, volgens de Economische Commissie voor Latijns-Amerika (ECLAC). In 2018 waren er 3.529 femiciden; in alle landen van de regio is er sprake van een toename.

De hoogste percentages femicide per 100.000 inwoners vinden plaats in El Salvador (6.8), Honduras (5.1), St. Lucia (4.4), Trinidad en Tobago (3.4), Bolivia (2.3), Guatemala (2.0) en de Dominicaanse Republiek (1.9).

De directeur van het Observatorium voor Geweld van de Autonome Universiteit van Honduras, Migdonia Ayestas, stelt dat geweld tegen vrouwen gebaseerd is op de cultuur die het bevordert en op de manier waarop het gezin thuis opvoedt. “Vrouwen worden opgevoed voor onderwerping en mannen voor dominantie. Ze gebruiken de macht van het patriarchaat om het leven van vrouwen te beëindigen”.

“Het is een cyclus van dood die begint wanneer ouders hun dochters leren dat ze moeten gehoorzamen aan de man en dat, als ze weigeren - als vrouwen, moeders en dochters- er straf volgt, fysiek en psychologisch en vaak met seksueel geweld", concludeert Ayestas.

Isabel Gamboa, van de Universiteit van Costa Rica, stelt dat de kiem van feminicide in de regio “in een diepe vrouwenhaat en seksistische structuur ligt en in culturen die vrouwen diep haten”. Dat verklaart onder andere dat vrouwen “ functies hebben met minder prestige en minder loon en waarin ze minder belangrijke beslissingen kunnen nemen”.

Volgens de VN heeft in de regio een op de drie vrouwen te maken met fysiek, psychologisch en seksueel geweld. De meest kwetsbare personen zijn vrouwen met een handicap, vrouwen die behoren tot een minderheid of het zijn nog meisjes.

In de regio wordt geweld tegen vrouwen nauwelijks gemeld door stilte, stigmatisering en schaamte van de slachtoffers, zegt Gamboa. Dit garandeert de straffeloosheid van de daders.

Bron : Animal Político
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug