Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Milieu & Natuur

In Antarctica ontstaat een enorme ijsberg

Datum : 04/11/2011

In Antarctica ontstaat een enorme ijsberg

Wetenschappers monitoren de geboorte van een reusachtige ijsberg in het westen van Antarctica. Tegenover de Pine Island Gletsjer (PIG) is een scheur ontstaan in een laag drijvend ijs. De scheur is zo’n dertig kilometer lang en zestig meter diep en wordt iedere dag groter. Onderzoekers van het Amerikaanse ruimteagentshap Nasa verwachten dat de  ijsberg een oppervlakte van 880 vierkante kilometer zal beslaan, de omvang van Berlijn. De berg zal eind dit jaar of begin 2012 tevoorschijn komen.

Pine Island Gletsjer is een van de grootste en snelst bewegende ijstongen op het continent. De laatste jaren gaven metingen aan dat de gletsjer dunner werd, wat te maken zou kunnen hebben met klimaatveranderingen. Maar volgens het team van Nasa onderzoekers maakt het ontstaan van de enorme nieuwe ijsberg deel uit van een natuurlijke cyclus, die zich circa iedere toen jaar voordoet. “De laatste keer was in 2001, dus we verwachtten al dat er spoedig iets dergelijks zou gebeuren. Het is fantastisch om het nu te zien gebeuren”, zei onderzoeker Michael Studinger.

Een ijsberg van een dergelijke grote omvang moet goed in de gaten worden gehouden. Hij kan niet alleen een gevaar worden voor de scheepvaart, maar ook een grote invloed hebben op de omgeving. “Uiteindelijk zal de ijsberg verder naar het noorden drijven; hij wordt meegenomen door de wind en oceaanstromingen”, zegt Studinger.
 

Bron : BBC
Bookmark and Share


Terug