Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

In Ecuador bedreigt het Coronavirus de overleving van straatverkopers

Datum : 19/03/2020
Land : Ecuador

In Ecuador bedreigt het Coronavirus de overleving van straatverkopers

Inheemse vrouwen met kinderen aan hun zijde, of Venezolaanse migranten wier overleving afhankelijk is van de straatverkoop, zij kunnen geen gehoor geven aan de maatregelen die Ecuador heeft genomen om het virus aan te pakken.

Onder hen is Jairo Arteaga, hij biedt een parkeerservice, een baan die voor hem is geregeld door de gemeente. Hij gaat op zoek naar auto’s die mogelijk gebruik willen maken van een parkeerplaats waar hij dan op let.  

“Een uur kost 40 cent voor een auto, 20 cent voor de gemeente en 20 voor mij,” verteld Arteaga.

Echter beginnen aankomende dinsdag de maatregelen waarbij het autovervoer flink wordt ingeperkt.

Hij is niet van plan te stoppen met werken, maar hij maakt zich grote zorgen. “De maatregelen hebben impact op mijn werk omdat er niet veel auto’s zijn, het is mijn enige vorm van inkomsten en ik heb geen andere manier om mezelf te onderhouden,” legt hij uit.

Veel van de mensen die werkzaam zijn in de informele sector, waaronder mannen en vrouwen, ouderen en gehandicapten, en zelfs minderjarigen, bieden hun diensten aan op straat zonder maskers of handschoenen. Zij verdienen hun geld van degenen die hun autoraam open durven doen om een product te kopen.

Elder Flores is net gearriveerd uit Venezuela. Hij is er nog niet in geslaagd zijn verblijfsvergunning te regelen en heeft daarom moeite met het vinden van een stabiele baan.

Hij verkoopt tequeños (gefrituurd deeg gevuld met kaas) op de straat in Quito. Hiermee onderhoudt hij zijn vrouw en dochters die iedere dag op hem wachten om te kunnen eten.

“Ik leef van dag tot dag. Deze maatregelen zullen mij raken aangezien als ik niet werk, ik niet kan eten. De verhuurder zal zijn geld willen, ik moet voor alle diensten betalen en mijn familie moet iedere dag eten. Als ik niet naar buiten ga dan eten mijn dochters niet,” verteld Flores. Hij geeft ook aan dat hij zal blijven werken ongeacht de restricties.

De voorzitter en advocaat van de Venezolaanse Burgervereniging in Ecuador, Daniel Regalado, verklaart dat meer dan 60 procent van de Venezolanen in het land werkzaam zijn in de informele sector, “zonder degenen mee te tellen die in een onregelmatige situatie verkeren, en zij die niet zijn geregistreerd bij de census.” Hij schat dat er op het moment 470.000 Venezolanen in Ecuador verblijven.

Bron : Telesur
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug