Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

In Haïti gaan de protesten tegen de regering door

Datum : 28/11/2018
Land : Haïti

In Haïti gaan de protesten tegen de regering door

De afgelopen maanden gingen de Haïtianen veel de straat op om hun ongenoegen te uiten tegenover de regering. In de zomer leidden de protesten tot het vertrek van premier Jack Guy Lafontant en het terugdraaien van de forse stijging van de brandstofprijzen, maar president Jovenel Moïse bleef op zijn post.

Sinds tien dagen is het weer helemaal mis: de herdenking van de slag bij Vertières op 18 november (een beslissend moment in de strijd tegen de Fransen in 1803) werd door de bevolking aangegrepen om massaal te protesteren. De demonstranten eisen niet alleen het vertrek van de president, maar ook een onderzoek naar vermeende fraude met miljarden dollars uit het PetroCaribe fonds. Dit Venezolaanse fonds zorgde voor subsidie op energiekosten. Tweemaal heeft de Haïtiaanse senaat al een rapport uitgebracht waaruit blijkt dat een tiental regeringsfunctionarissen en ondernemers voor twee miljard dollar verduisterd hebben. Geld dat een bijdrage had kunnen leveren aan de wederopbouw na de aardbeving werd voor eigen gewin gebruikt. Onder de beschuldigde bedrijven zou ook een onderneming van de huidige president zijn.

De protesten duurden vier dagen, tijdens welke het openbare leven in Port-au-Prince en omgeving stillag. Er vielen doden, onder wie twee politieagenten die levend verbrand werden. Ook vier douaniers verloren op die wijze het leven, terwijl ze hun werk deden aan de grens met de Dominicaanse Republiek.

Ondertussen lijkt president Moïse niet aan aftreden te denken en een onderzoek naar het misbruik van de Petrocaribe fondsen staat ook niet op zijn agenda. Maar de druk neemt toe. Van verschillende kanten, waaronder de Federatie van Protestantse Kerken en mensenrechtenorganisaties, wordt aangedrongen op dialoog en een rondetafelgesprek met alle partijen.

Voor de Europese Unie lijkt er niets aan de hand te zijn: op 22 november zegden vertegenwoordigers van de EU tijdens een vergadering met president Moïse en een aantal van zijn ministers toe dat een volgende tranche van vijfendertig miljoen euro aan begrotingssteun in 2019 zal worden overgemaakt. Deze zomer werd al een eerste tranche van dertig miljoen betaald. Business as usual?

Bron : Le Nouvelliste, The Miami Herald, RNDDH, Alterpresse
Bookmark and Share


Terug