Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Milieu & Natuur

'In inheemse zones overleven meer dieren'

Datum : 03/08/2019
Land : Brazilië

'In inheemse zones overleven meer dieren'

In zones die door inheemse gemeenschappen worden beheerd, overleven meer dieren, blijkt uit een grote studie in Australië, Brazilië en Canada. Een cruciale vaststelling, zeggen de onderzoekers want ‘de huidige niveaus van bescherming zullen onvoldoende zijn om de planetaire uitstervingscrisis te stoppen.’

Niet de grootte van een natuurgebied is bepalend voor de biodiversiteit, wel de aanwezigheid van inheemse gemeenschappen. Een onderzoekersteam onder leiding van de Universiteit van Brits Columbia (Canada) stelde vast dat het aantal vogels, zoogdieren, amfibieën en reptielen het hoogst is in zones die (mee) worden beheerd door inheemse gemeenschappen.

Volgens een rapport dat de Verenigde Naties in mei publiceerden, zijn meer dan een miljoen planten- en diersoorten wereldwijd met uitsterven bedreigd. Menselijke activiteit is de oorzaak van dit verlies aan biodiversiteit.

"Beschermde gebieden zijn wereldwijd een hoeksteen van het behoud van biodiversiteit, maar de huidige niveaus van bescherming zullen onvoldoende zijn om de planetaire uitstervingscrisis te stoppen", zegt bosspecialist Peter Arcese van de Universiteit van Brits Columbia.

"In de toekomst zal samenwerking met inheemse landbeheerders waarschijnlijk essentieel zijn om ervoor te zorgen dat soorten overleven en gedijen", zegt hoofdauteur Richard Schuster van de Carleton-universiteit (tijdens het onderzoek actief aan de Universiteit van Brits Columbia).

De onderzoekers analyseerden land- en soortgegevens in Australië, Brazilië en Canada, drie van de grootste landen ter wereld. Ze namen 15.621 zones onder de loep, zowel beschermde natuurreservaten als niet beschermde gebieden. De drie landen hebben zeer verschillende klimaten en soorten, maar overal was de biodiversiteit het rijkst in zones die door inheemse gemeenschappen worden beheerd. Volgens de studie beheren of bezitten inheemse volkeren ongeveer een kwart van het landoppervlak van de planeet.

De studie wordt gepubliceerd in Environmental Science & Policy.

Bron : MO*, IPS
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug