Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

In Mexico is voetbal politiek

Datum : 12/06/2010

In Mexico is voetbal politiek

MEXICO - Voetbal is een van de weinige krachten die de gemiddelde Mexicaan kan afleiden van de economische crisis en het drugsgeweld. Daarom kijken vooral de autoriteiten er reikhalzend naar uit. De conservatieve president Felipe Calderón woonde op 11 juni de openingswedstrijd  van het WK voetbal bij. Mexico speelde daarin tegen gastland Zuid-Afrika. Een werkbezoek, noemt de regering het. Hij heeft er dan ook goed over nagedacht en organiseerde zelfs een opiniepeiling, waaruit bleek dat tussen 59 en 63 procent van de Mexicanen Calderón daar wel wilde hebben. Aldus geschiedde.
"Voetbal is echt een hype op dit moment", zegt Erasmo Zarazúa, politicoloog aan de particuliere Ibero-Amerikaanse Universiteit. "De regering weet dat, en grijpt de gelegenheid aan om het moraal van de mensen op te vijzelen." Of om snel een paar vervelende maatregelen te kunnen nemen. Zoals tijdens de kwalificatiewedstrijd tegen El Salvador, vorig jaar oktober, toen de regering een staatselektriciteitsbedrijf sloot. Het conflict dat daarbij ontstond is nog steeds niet opgelost en een aantal werknemers is op dit moment zelfs in hongerstaking.

Coach Javier Aguirre ontkomt evenmin aan het machtsspel. "Zuid-Afrika identificeert zich sterk met zijn president", zei hij onlangs. "Dat geldt evengoed voor ons. Stel je voor wat het voor onze jongens betekent om tijd door te mogen brengen met de presidentiële familie." Nog geen twee weken geleden verscheen hij in een tv-spotje waarin hij het land opriep niet meer te praten over het Mexico van "yes, we can" maar het Mexico van "ja, we konden het en we deden het!" "Het lijkt onmogelijk om het grootse, veilige, eerlijke en welvarende land te zijn dat we allemaal willen. Maar het is opnieuw tijd om te handelen", zei de coach met het oog op de tweehonderdste verjaardag van de onafhankelijkheid en de honderdste verjaardag van de revolutie.

Kortom, een beetje nationale trots is welkom en daarom hebben alle scholen toestemming gekregen om de wedstrijden te laten zien. Op de Zócalo, het centrale plein van Mexico-Stad, zijn reusachtige schermen opgetuigd om live naar het voetbal te kunnen kijken. Op de achtergrond, in een hoek van het plein, zitten de voormalige werknemers van het elektriciteitsbedrijf. Nog steeds in hongerstaking.
(IPS)

Bookmark and Share


Terug