Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Onderzoek & Wetenschap

In Mexico oude balspelplaats ontdekt in Tajin

Datum : 25/03/2013
Land : Mexico

 In Mexico oude balspelplaats ontdekt in Tajin

Archeologen in Mexico zeggen dat ze drie antieke speelvelden hebben ontdekt op een pre-Spaanse vindplaats in de oostelijke provincoe Veracruz. De velden, die zo’n duizend jaar oud zijn, liggen op Tajin, dat tot werelderfgoed is verklaard. De archeologen gebruikten laserscanners. 

Ze denken dat de velden gebruikt werden om pelota te spelen, een spel waarbij de spelers hun heupen gebruikten om een rubberen bal door stenen ringen te gooien.  Het spel was wijd verbreid onder Maya’s en andere pre-Colombiaanse volkeren. 

Deskundigen van het Nationaal Instituur voor Archeologie en Geschiedenis  (INAH) zeggen dat het gebruik van luchtfotografie, sensoren en laserscanners de vondst mogelijk hebben gemaakt. Die verborgen lag onder lagen aarde en dichte begroeing.  

Guadalupe Zetina van de archeolgische vindplaats Tajin zei dat er nu begonnen werd met verder opgravingen om de vindplaats te onderzoeken. Naast de drie speelvelden, zijn ook overblijfselen van ‘balkons’ gevonden: platforms tussen de tien en twaalf meter hoog die een panoramisch uitzicht moeten hebben geboden over de omgeving. Volgens Zetina zijn er vermoedlijk meer van deze balkons. 

“Op het moment onderzoeken we hun kenmerken en maken we modellen in 3-D, maar we moeten opgravingen doen om te bepalen hoe ze werden gebruikt.  Maar we weten zeker dat het uitkijkplatforms zijn.” Het team van Zetina vond ook sporen van woonverblijven in het westelijke deel van Tajin, waar mogelijk grote families woonden. De archeologen hopen dat deze laatste vondsten hen elpen te ontdekken hoede bewoners van Tajin leefden. 

Tajin zou haar glorietijd hebben gekend tussen de vroege 9e en vroege 13e eeuw, toen e het belangrijkste centrum was in noordoost-meso-amerika. De ontdekking van de drie speelvelden brengt het aantal ntdekte speelvelden in Tajin op twintig. Daarom staat Tajin ook bekend onder de naam “stad van pelota”.  Het is onbekend wie de oorspronkelijke bewoners van Tajin waren.

Foto: Tajin 

 
Bron : BBC World News
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug