Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

In Mexico stijgt het aantal tienermoeders in twee jaar met acht procent

Datum : 25/10/2017
Land : Mexico

In Mexico stijgt het aantal tienermoeders in twee jaar met acht procent

Santa María del Rosario is een gehucht met 482 inwoners in de staat Oaxaca, in het zuiden van Mexico. In dit dorp met zijn inheemse bevolking is het normaal om kinderen voor andere kinderen te zien zorgen en zijn condooms en voorbehoedsmiddelen uit den boze. Zwangerschappen van meisjes tussen de 9 en 19 jaar maken er 26 procent van het totale aantal zwangerschappen uit.

Er zijn verschillende oorzaken voor dit ongekend hoge percentage. Zo is het in dorpjes als Santa María erg moeilijk om aan voorbehoedsmiddelen te komen, en áls er al middelen voorhanden zijn ontbreekt de vertaling naar de vijftien inheemse talen die er in Oaxaca gesproken worden. De jeugd krijgt geen seksuele voorlichting terwijl vaak om culturele redenen gedacht wordt dat het goed is om al op jonge leeftijd getrouwd te zijn en kinderen te hebben.

Vergelijkbare hoge cijfers komen voor in andere Mexicaanse staten, zoals Chiapas, Chihuahua, Nuevo León en Sonora, en verklaren waarom het aantal tienerzwangerschappen in Mexico tussen 2014 en 2016 met 8 procent is toegenomen. Vorig jaar alleen al werden bijna 400.000 bevallingen geregistreerd van meisjes tussen de negen en negentien jaar. Elfduizend van de meisjes waren jonger dan vijftien jaar. Het Instituto de Liderazgo Simone de Beauvoir (Instituut voor Leiderschap Simone de Beauvoir) doet onderzoek naar tienerzwangerschappen in Mexico en constateert dat 17 procent van de tieners tot een van de inheemse volken behoort. Oorzaken zijn niet alleen de jonge leeftijd waarop getrouwd wordt maar ook seksueel geweld tegen meisjes en de moeilijke levensomstandigheden op het Mexicaanse platteland.

De combinatie van deze factoren heeft ertoe geleid dat Mexico in 2016 wereldwijd het hoogste aantal tienerzwangerschappen telde, volgens gegevens van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). De schrikbarende cijfers zijn voor de regering aanleiding geweest in 2015 een actieplan te lanceren om het aantal tienerzwangerschappen in 2030 met de helft te hebben terug gebracht. Maar tot nu toe blijft het bij woorden en ontbreken de fondsen. Werd er in 2015 nog 1,2 miljoen Amerikaanse dollar aan het actieplan besteed, vorig jaar was dat terug gelopen tot nog geen zeven ton.

Gebrek aan fondsen voor anticonceptiemiddelen is niet het hele verhaal, zeggen de onderzoeksters van het Instituut voor Leiderschap. Het is ook een gebrek aan alternatieven in de dorpjes en gehuchten op het Mexicaanse platteland, waar de slechte levensomstandigheden en traditionele gebruiken tienerzwangerschappen in de hand werken. “In zo’n kwetsbare omgeving is moederschap de enige optie,” zegt Ximena Andión, directeur van het instituut. 

Bron : El País, Oxfam International, Wereldbank
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug