Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

In september uitspraak over kandidatuur Lula

Datum : 28/08/2018
Land : Brazilië

In september uitspraak over kandidatuur Lula

Het Braziliaanse Hooggerechtshof doet in september uitspraak over een hoger beroep van de  gevangen zittende voormalige president Lula da Silva om te worden vrijgelaten, zodat hij kan deelnemen aan de presidentiële campagne die al gaande is, aldus een woordvoerder van het hof afgelopen maandag.

Lula werd in april gevangengezet om een vonnis van twaalf jaar uit te zitten voor een corruptieveroordeling die hem vrijwel zeker zal diskwalificeren om mee te doen aan de presidentsverkiezingen van aanstaande oktober. Hij heeft hoger beroep aangetekend tegen een eerdere beslissing van het Hooggerechtshof, dat een habeas corpus-proces verwierp dat zijn advocaten hadden ingediend met het verzoek om zijn vrijlating. De elf leden van de  rechtbank beslissen nu tussen 7 en 13 september via elektronische stemming over het beroep, aldus de woordvoerder.

Lula leidt al lange tijd in de peilingen voor de verkiezingen die plaatsvinden op 7 oktober, ondanks dat hij niet in staat is campagne te voeren of deel te nemen aan presidentiële debatten. Zelfs als Lula wordt vrijgelaten in afwachting van een beroep op zijn veroordeling, sluit de Braziliaanse kieswet deelname van en kandidaat uit wiens vonnissen bij een eerste hoger beroep zijn bevestigd, zoals het geval is bij Lula. Zijn Arbeiderspartij (PT) registreerde zijn kandidatuur, hoewel verwacht wordt dat het verkiezingsgerechtshof van Brazilië hem zal beletten vóór de deadline van 17 september.

Lula heeft ontkend dat hij steekpenningen heeft ontvangen van overheidscontractanten tijdens zijn twee ambtstermijnen en zegt dat de corruptiezaak tegen hem een voorwendsel is om te voorkomen dat hij opnieuw aan de macht komt.

Volgens een enquête van Datafolha vorige week heeft Lula de steun van 39% van de kiezers, bijna twee keer zo veel als die van zijn naaste rivaal, de extreemrechtse kandidaat Jair Bolsonaro.

Bron : Mercopress
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug