Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Inauguratie derde ambtstermijn Daniël Ortega

Datum : 11/01/2012
Land : Nicaragua

Inauguratie derde ambtstermijn Daniël Ortega

Na de verpletterende overwinning van zijn partij de FSLN op 6 november is Daniël Ortega ingezworen voor zijn derde ambtstermijn.

Hij heeft van tevoren beloofd dat er niets ”dramatisch” zal veranderen de komende vijf jaar. De voornaamste oppositiepartij onder leiding van de liberale zakenman Fabeo Gadea van de PLI (Partido Liberal Independiente) heeft de ceremonie geboycot vanwege vermeende fraude tijdens de verkiezingen. De critici van Ortega beschuldigen hem van machtsdrang.
Wel aanwezig waren, naast de presidenten van de andere Midden-Amerikaanse landen, Hugo Chávez, president van Venezuela en president Ahmadinejad van Iran. In totaal keken achtduizend mensen toe hoe Ortega de eed werd afgenomen.

Onder zijn leiding is de economie in Nicaragua staag gegroeid, alhoewel het nog een van de armste landen van de regio blijft. Tijdens de laatste ambtstermijn van Ortega heeft de FSLN een imagoverandering ondergaan. Het woord revolutie werd vervangen door vrede, de zwart rode kleur werd vervangen door het wit roze. De regering werd ondernemersvriendelijk, de voormalige vijand de VS werd de meest belangrijke handelspartner (CAFTA handelsverdrag). Er werd geïnvesteerd in energie, distributie van olie, voedselexport, hout, vee en toerisme. Ortega cum suis lijken in niets meer op de felle communisten van voorheen. Ondernemers vreesden vooraf zelfs dat Ortega de verkiezingen zou kunnen verliezen.

Een andere belangrijke pijler van het beleid van Ortega is de hulp van Hugo Chávez. Venezuela steunt het FSLN sinds 2007 jaarlijks met meer dan 360 miljoen euro. Van dit geld onderhoudt Ortega zijn sociale programma's, waarmee hij het arme deel van de kiezers aan zich weet te binden.

 

Bron : BBC
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug