Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Kunst & Cultuur

Inca-artefacten terug naar Peru

Datum : 12/02/2011

Inca-artefacten terug naar Peru

PERU – Honderd jaar nadat de Amerikaanse ontdekkingsreiziger Hiram Bingham tienduizenden voorwerpen van de Incastad Machu Picchu meenam naar Yale, stuurt de universiteit de voorwerpen terug naar Peru. Vrijdag werd een overeenkomst ondertekend, waarin is vastgelegd dat de belangrijkste onderzoekscollectie, die bestaat uit aardewerk, botten, metalen voorwerpen en textiel, een nieuw onderdak zal krijgen in Cusco, de oude hoofdstad van het Inca-imperium.
De overeenkomst markeert het einde van een lang en soms bitter geschil over het eigendomsrecht van de artefacten uit de meest karakteristieke archeologische plek en grootste toeristische attractie van Peru. In samenwerking met de San Antonio Abad Universiteit in Cusco is er een gezamenlijk Centre for the Study of Machu Picchu and the Inca Culture opgericht. Het centrum, dat gehuisvest is in een oud Incapaleis, zal bestaan uit een museum voor het publiek en een studiecentrum waar academici van zowel Peruaanse als Amerikaanse universiteiten toegang tot de collectie krijgen voor studie en uitwisselingsprojecten. Een klein deel van de artefacten zal uitgeleend worden aan Yale Universiteit voor tentoonstellingen in de Yale Peabody Museum of Natural History. In 2012 zal de collectie in Peru te zien zijn. 

(BBC/The New York Times)
 

Bookmark and Share


Terug