Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Kunst & Cultuur

Inca-wegen zijn UNESCO werelderfgoed

Datum : 23/06/2014
Land : Peru

Inca-wegen zijn UNESCO werelderfgoed

Een wegensysteem gebouwd door de Inca's heeft van de culturele organisatie van de Verenigde Naties, UNESCO, de status van werelderfgoed gekregen. Het gaat om de Qhapac Nan wegen die door zes verschillende landen lopen. De wegen verbinden zeer diverse landschappen, lopend van hoog in het Andes gebergte tot regenwouden en vruchtbare valleien.

Volgens UNESCO gaat het om een bijzonder systeem dat gerestaureerd en bewaard moet blijven. De beslissing werd genomen in de hoofdstad van Qatar, Doha, waar het Wereld Erfgoed Committee bijeen kwam om te kijken naar het opnemen van 40 nieuwe culturele en natuurlijke plaatsen in de lijst voor werelderfgoed. 

Het wegensysteem werd in de loop van honderden jaren gebouwd. Toen de Spanjaarden in Zuid Amerika aankwamen maakten ze hier gebruik van. Het gaat om zo'n 30.000 kilometer weg, verspreid over het huidige Peru, Colombia, Chili, Argentinië, Ecuador en Bolivia. Sommige delen zijn goed onderhouden, maar veel van de wegen werden verwaarloosd sinds de val van de Inca's. "We kunnen nog steeds sommige wegen niet zien omdat ze bedekt zijn door vegetatie,'' aldus Fernando Astete, hoofd archeoloog van de bekende vindplaats Machu Picchu. 

Het wegensysteem verbond de hoofdstad van het Inca-rijk, Cusco, met de afgelegen delen van het rijk. "De Qhapac Nan wegen zijn een unieke prestatie in technische vaardigheid door de grootte en kwaliteit van de wegen. Het toont grote vaardigheid in bouwwerkzaamheden,'' aldus een statement van UNESCO. Het verkrijgen van de status van werelderfgoed maakt Qhapac Nan verkiesbaar voor hoognodige restauratiefondsen. 

Bron : BBC
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug