Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Indiaanse bevolking in Peru moet voortaan worden geraadpleegd

Datum : 07/09/2011
Land : Peru

Indiaanse bevolking in Peru moet voortaan worden geraadpleegd

De Peruaanse president Ollanta Humala heeft  een wet goedgekeurd die bedrijven verplicht Indiaanse volken te raadplegen over ontwikkeling van hun land. Humala kondigde de wet af in Bagua, een regio in het Amazone gebied waar in 2009 dertig mensen zijn omgekomen tijdens protesten tegen olie- en mijnprojecten. 

 
Er waren  honderden mensen van Indiaanse afkomst aanwezig in Bagua, waar Humala de wet ondertekende met een Indiaanse tooi op zijn hoofd. Volgens Humala zal de wet eraan bijdragen dat de Indianen als eersterangs burgers worden behandeld. 
 
De wet eist dat bedrijven moeten proberen overeenstemming te bereiken met de plaatselijke bevolking over projecten die hun leefgebied beïnvloeden. De Indiaanse bevolking heeft echter geen vetorecht om projecten tegen te houden. 
 
Een eerdere versie van de wet werd paar jaar geleden geblokkeerd door de vorige president Alan Garcia. Hij vond dat de wet investeringen kon tegenhouden en minderheidsgroepen de kans zou geven ontwikkelingen, die voor alle Peruanen van nut zouden zijn, te blokkeren.
Bron : BBC
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug