Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Inflatie Argentinië in 2018 ongeveer 48 procent

Datum : 14/01/2019
Land : Argentinië

Inflatie Argentinië in 2018 ongeveer 48 procent

Het Argentijnse Bureau voor de Statistiek, Indec, zal morgen de inflatie van december en van het gehele zeer volatiele jaar 2018 bekendmaken. De jaarlijkse inflatie zal naar schatting 48 procent bedragen, het hoogste van het land sinds 1991. De consumentenprijsindex (CPI) van november bedroeg 3,2 procent.

In afwachting van dinsdag hebben verschillende particuliere organisaties hun schattingen al openbaar gemaakt. Een daarvan, die wordt gefinancierd door de machtige vakbonden van Argentinië, het Instituut voor de Statistiek van de Arbeid, heeft al aangekondigd dat de inflatie in december 3,1 procent bedroeg en 47,8 procent voor de twaalf maanden van afgelopen jaar.

Een vorig uitzonderlijk cijfer was in 2002 met 41 procent, het jaar waarin de Argentijnse economie instortte en het land in gebreke zou blijven. Een andere inflatie-index, van het parlement, die werd vrijgegeven door een van de oppositiegroepen in het parlement, onthulde dat de CPI voor afgelopen jaar 48% bedroeg.

Hoewel de index van november lager was dan die van september en oktober en er dus een dalende tendens is, waren ze nog steeds hoger dan die van begin vorig jaar. "Verder zijn in de afgelopen zes maanden de prijzen in Argentinië met 28,7 procent gestegen, gemiddeld met 4,3 procent per maand, wat een jaarlijkse projectie van 65,5 procent oplevert", aldus de index van het parlement. 

Een andere particuliere schatting van consultantsbureau Ecolatina brengt de inflatie van 2018 op 48 procent, bijna een verdubbeling van de inflatie in 2017. "Het was niet alleen het hoogste percentage tot nu toe onder de regering van president Mauricio Macri, maar ook een van de hoogste stijgingen sinds 199."

Bron : Mercopress
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug