Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Inheemse bevolking Brazilië protesteert

Datum : 17/12/2014
Land : Brazilië

Inheemse bevolking Brazilië protesteert

In Brazilië heeft een groep inheemse mensen geprotesteerd bij het Nationale Congress in Brasilia. Ze zijn tegen een wet die betrekking heeft op het land van inheemse groepen. De groep werd tegengehouden door de politie, die hierbij onder andere pepperspray gebruikte. 

De demonstranten waren gewapend met pijl en boog. Een politieman werd in zijn laars geraakt door een pijl, maar raakte niet gewond. Vier mannen werden opgepakt omdat ze pijlen naar de politie zouden hebben gegooid. Het stemmen over de wet werd uitgesteld. 

De wet staat bekend als PEC 215/00 en geeft het Braziliaanse congres de macht om de grenzen van inheems land vast te stellen. Sinds de grondwet van 1988 hebben inheemse groepen zelf de macht over hun grondgebied, maar veel gebieden in de uitgestrekte Amazone zijn ondertussen bezet door boeren of mijnwerkers.

Inheemse groepen hebben liever dat een speciaal overheidsorgaan dat over inheemse zaken gaat, Funai, hun grondgebied mag bepalen. Een van de voorstanders van de wet, Katia Abreu, zegt echter dat Funai niet democratisch te werk gaat. "De beslissingen over de afbakening van het inheemse land worden genomen door een enkele antropoloog, die alleen naar de inheemse bevolking zelf geluisterd heeft. De democratisch gekozen regering wordt niet geraadpleegd," aldus Abreu. 

Abreu beweert verder dat het grootste probleem voor de inheemse bevolking niet een gebrek aan land is, maar een gebrek aan onderwijs en gezondheidszorg. Dit zou Funai niet goed verzorgen. Verder bekritiseert ze het feit dat inheemse groepen slechts 1 procent van de bevolking bevatten, maar 12 procent van het land in hun bezit hebben.

Bron : BBC
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug