Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Milieu & Natuur

Inheemse bevolking klaagt overheid Ecuador aan vanwege olielek

Datum : 30/04/2020
Land : Ecuador

Inheemse bevolking klaagt overheid Ecuador aan vanwege olielek

Inheemse groepen hebben afgelopen woensdag een rechtszaak aangespannen tegen de Ecuadoraanse regering en oliebedrijven. De aanleiding hiervoor is een enorm olielek in het noordelijke Amazonegebied.

Op 7 april spoelden naar schatting 15.000 vaten ruwe olie in een van de grootste rivieren in Ecuador na een breuk in een pijpleiding. Meer dan 2.000 inheemse families zijn getroffen en naar schatting 120.000 mensen zijn afgesneden van toegang tot het verse water van de rivier.

De rechtszaak is aangespannen bij de regionale rechtbank van Puerto Fransisco de Orellana in de regio van Sucumbios door de Inheemse Amazone Organisatie CONFENIAE en de Kichwa Inheemse Federatie (FCUNAE), nationale en internationale mensenrechtenorganisaties, katholieke bisschoppen uit de twee betreffende provincies en getroffen families.

In de rechtszaak worden het ministerie van Energie, het ministerie van Milieu, het staatsoliebedrijf PetroEcuador en OCP Ecuador genoemd, een privaat bedrijf dat een van de twee pijpleidingen bezit. De aanklagers eisen onmiddellijk herstel van het milieu, medicijnen voor de getroffen mensen en een herstel of andere locatie van de pijpleidingen.

De aanklagers stellen dat het olielek hun grondrechtelijke recht op grondgebied, gezondheid, informatie, water- en voedselsoevereiniteit, een schoon en uitgebalanceerd milieu en de rechten van de natuur heeft geschonden. Ondanks waarschuwingen van geologen en hydrologen dat de ernstige erosie langs de Coca rivier de pijpleidingen in gevaar brachten, werd er geen actie ondernomen door de regering.

In februari bezochten wetenschappers de rivier om te onderzoeken waarom de San Rafael waterval was ingestort. Zij concludeerden dat een controversiële hydro-elektrische dam, gefinancierd door de Chinese overheid, bovenaan de waterval de stromingen van de rivier had verminderd, wat heeft geleid tot erosie.

Inheemse en mensenrechtenorganisaties beschuldigen de overheid ervan dat zij geen inspanning hebben geleverd om een fatsoenlijke schoonmaak te organiseren, de gemeenschappen te voorzien van water en voedsel en te voorzien van informatie over de ernst van vervuiling voor inheemse groepen verder beneden de rivier.

Bovendien is de inheemse gemeenschap bezorgd over toekomstige lekkages, terwijl experts waarschuwen dat er scheuren zijn gevonden in de dam die kunnen leiden tot erosie en weer een ramp kunnen veroorzaken.

Bron : www.downtoearth.org
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug