Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Milieu & Natuur

Inheemse Bolivianen protesteren tegen aanleg weg

Datum : 16/08/2011
Land : Bolivia

Inheemse Bolivianen protesteren tegen aanleg weg

Honderden Amazone Indianen in Bolivia zijn begonnen met een lange mars uit protest tegen de aanleg van een weg door het ongerept regenwoud. Activisten zeggen dat de weg illegale nederzetting en ontbossing zal aanmoedigen. De demonstranten zijn van plan om naar La Paz te lopen. Verwacht wordt dat ze een maand over de 500 kilometer lange reis zullen doen.

Het protest is een schande voor president Evo Morales, die een prominente voorvechter van inheemse rechten en de bescherming van "Moeder Aarde" is. Zijn regering zegt dat de weg van belang is voor de nationale integratie en ontwikkeling en heeft toegezegd maatregelen te nemen om het regenwoud te beschermen. 

De snelweg tussen de stad Cochabamba in het hoogland en San Ignacio de Moxos in het Amazone laagland wordt gefinancierd door Brazilië en gebouwd door een Braziliaans bedrijf. De weg is nodig om het Zuid-Braziliaanse Amazonegebied aan te sluiten aan de havens van Chili en Peru aan de Pacifische kust. De weg loopt door het hart van Isiboro-Secure Indigenous Territory en het Nationaal Park (Tipnis), een regenwoud gebied van uitzonderlijke biodiversiteit. Dit gebied is de thuisbasis van gemeenschappen van Chiman, Yurucare en Moxos indianen die leven van de jacht, visserij en landbouw in het regenwoud.

Milieugroepen en inheemse activisten vrezen dat de weg zal het gebied open te stellen voor illegale houtkap, evenals nederzetting door boeren uit de hooglanden die coca telen, de grondstof voor illegale cocaïne. Volgens de regering zal "de snelweg alleen het park kruis, wij zullen geen grondexploitatie rond het toelaten." 

President Morales zegt dat hij bereid is om te praten met inheemse leiders, maar de aanleg van de weg zal niet meer worden stoppen omdat de regering aan haar plicht heeft voldaan om de bevolking van te voren te informeren over de plannen. 

Bron : BBC
Bookmark and Share


Terug