Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Inheemse Brazilianen protesteren in Brasilia

Datum : 24/04/2018
Land : Brazilië

Inheemse Brazilianen protesteren in Brasilia

Honderden inheemse Brazilianen begonnen 23 april met het opzetten van een kamp in de hoofdstad Brasilia. Ze verblijven daar deze week om meer respect te eisen van de regering voor hun gemeenschappen. Het Terra Livre-kamp, dat sinds 2003 elk jaar in Brasilia wordt opgezet, maakt deel uit van de Nationale Week van Mobilisatie van Inheemse Volkeren. Er zullen ongeveer 2500 inheemse Brazilianen vanuit heel het land op afkomen.

De komende dagen zal er een reeks activiteiten in het kamp plaatsvinden, van religieuze en culturele activiteiten tot debatten over de delicate toestand van de bijna zeshonderd reservaten in het land. Deze hebben vaak onvoldoende sanitaire voorzieningen en zijn onveilig.

Volgens een document dat maandag werd gepubliceerd door de Terra Livre beweging, legde de regering van de rechtse president Temer het ontwikkelen van nieuwe reservaten stil. "In de afgelopen dertig jaar heeft de Braziliaanse regering nooit zo'n negatieve houding tegenover de rechten van inheemse volkeren gehad als vandaag", stelt Terra Livre. Politieke beslissingen hebben geleid tot een nieuwe uitbarsting van geweld in gebieden van inheemse volkeren, die geclaimd worden door grootgrondbezitters.

In 2017 ondertekende Temer een juridisch advies waardoor aanvragen van landafbakening worden geblokkeerd. Alleen inheemse gemeenschappen die op 5 oktober 1988 in een bepaald gebied woonden, de datum van de afkondiging van de grondwet, hebben volgens het advies recht op dit gebied. Maar liefst 750 landafbakeningen werden hierdoor stilgelegd.

Bron : Latin American Herald Tribune
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug