Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Inheemse gemeenschap in Brazilië belegerd

Datum : 18/09/2010

Inheemse gemeenschap in Brazilië belegerd

BRAZILIË – In Triunfo, in de deelstaat Mato Grosso do Sul, wordt een groep Guaraní-indianen gevangen gehouden door gewapende huurlingen in dienst van veeboeren. De inheemse gemeenschap van Ypo’i is omsingeld en de aanvoer van voedsel, water en gezondheidszorg afgesneden.
De huurlingen begonnen de Guaraní te bedreigen toen ze een maand geleden naar hun voorouderlijk land terugkeerden. Dit land wordt bezet en geëxploiteerd door de Triunfo veeboerderij.
De Guaraní hebben de politie dringend verzocht hen te helpen en hebben spoedeisende medische zorg nodig. Volgens berichten heeft een team gezondheidswerkers van het federale ministerie van gezondheid geweigerd de belegerde gemeenschap binnen te gaan, naar eigen zeggen wegens ‘veiligheidsproblemen’. De enige overheidsfunctionarissen die wel toestemming kregen van de gewapende bende om voedselpakketten naar binnen te brengen, waren medewerkers van FUNAI, het Braziliaanse overheidsorgaan voor inheemse zaken. De internationale organisatie voor inheemse volkeren, Survival International, heeft in een brief aan de Braziliaanse overheid gevraagd om onmiddellijke actie van de politie en om de belegering op te heffen.
De Guaraní van de Ypo’i gemeenschap leven in de Mato Grosso do Sul, een Braziliaanse deelstaat die grenst aan de andere deelstaten Mato Grosso, Minas Gerais, São Paulo en Paraná. Hun gebied grenst ook aan de landen Paraguay, Bolivia en Argentinië. De economie van de deelstaat draait om landbouw en veeteelt. De Guaraní worden al jarenlang gediscrimineerd en verjaagd van hun land. Als ze toch hun oorspronkelijke thuisland willen bewonen worden ze bedreigd en vervolgens de dwangarbeid ingedreven op een van de vele suikerrietplantages. In oktober 2009 waagden ze een eerdere poging om hun land terug te winnen. Ze werden aangevallen en beschoten. Het lichaam van een van de leden van de gemeenschap, Genivaldo Verá, werd later dood en ernstig verminkt aangetroffen in een rivier vlak bij zijn voorouderlijk land. De situatie van de Guaraní van Mato Grosso do Sul is uiterst schrijnend. Sommigen hebben helemaal geen land en bivakkeren langs de kant van de weg. Ze hebben te maken met werkloosheid, armoede, ziekte, ondervoeding, geweld en uitbuiting.
(La Chispa/Karline Vandenbroecke)
 

Bookmark and Share


Terug