Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Inheemse groepen eisen inspraak bij verkoop Amazonewoud

Datum : 01/11/2010

Inheemse groepen eisen inspraak bij verkoop Amazonewoud

PERU - Inheemse groepen vechten de laatste veiling van Peruaans Amazonegebied aan, nadat naar buiten is gekomen dat de inheemse bevolking vermoedelijk niet is geraadpleegd, voordat hun land werd verkocht aan buitenlandse oliemaatschappijen. Dat meldt Survival International, dat opkomt voor de belangen van inheemse volkeren.
In een open brief, die is ondertekend door de inheemse belangenorganisatie AIDESEP en het Peruaanse instituut voor juridische verdediging (IDL), wordt het ministerie van energie gevraagd of ze geprobeerd heeft de inheemse bevolking te raadplegen alvorens veertien nieuwe contracten te gunnen voor de exploratie van gas en olie op hun land. Aanvankelijk wilde Perupetro, de overheidsorganisatie die met oliemaatschappijen onderhandelt over de contracten, de veiling in augustus 2009 houden. Deze werd echter uitgesteld nadat inheemse protestdemonstraties tegen landroof uitliepen op gewelddadigheden waarbij dertig doden vielen.
Het meest controversiële bedrijf dat voordeel zal hebben van de veiling is de Spaanse oliemaatschappij Repsol-YPF. Dit bedrijf heeft concessierechten verworven van vier van de in totaal vijfentwintig kavels. De werkzaamheden van Repsol in het Amazonegebied hebben aanleiding gegeven tot zware kritiek van zowel Peruaanse als internationale organisaties, omdat vaststaat dat daar tenminste twee stammen geïsoleerd leven.

De sterk toegenomen exploratieactiviteiten van olie- en gasmaatschappijen, waardoor 70 procent van het Amazonegebied voor hen toegankelijk is gemaakt, vormen een steeds grotere bedreiging voor de geïsoleerd levende stammen in Peru. Vorige maand, nadat AIDESEP een formele klacht had ingediend, gelastte het Constitutionele Hof van Peru de regering om verbeteringen aan te brengen in de overlegprocedures met de inheemse gemeenschappen. In gebieden waar het niet mogelijk is om de inheemse bevolking te raadplegen - zoals in gebieden waar zich geïsoleerd levende stammen bevinden - roept Survival International op om onmiddellijk alle olie- en gaswerkzaamheden te beëindigen.
De directeur van Survival International, Stephen Corry, zegt: "Als het aan bedrijven als Repsol wordt toegestaan om te werken op het land van geïsoleerd levende stammen, dan bestaat het reële gevaar dat bijzonder kwetsbare volken zullen verdwijnen. In gebieden waar het niet mogelijk is om de vrijwillige, voorafgaande en geïnformeerde toestemming te vragen van de inheemse bevolking, moeten bedrijven weg blijven."
(Survival International)

 

Bookmark and Share


Terug