Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Inheemse leiders in Ecuador tekenen resolutie tegen olieboringen

Datum : 16/02/2012
Auteur : Stichting Vrienden van SELVA
Land : Ecuador

Inheemse leiders in Ecuador tekenen resolutie tegen olieboringen

Inheemse leiders uit het Ecuadoriaanse Amazonegebied hebben onlangs de regering opgeroepen af te zien van de aanbesteding van 21 contracten voor olieboring bij de grens met Peru. De leiders eisten in de stad Puyo een permanent moratorium op het boren naar olie in de regio ‘uit respect voor onze wereldvisie, onze collectieve rechten en de rechten van de natuur.’

De 21 contracten betreffen gebieden die geheel of ten delen loggen in de grondgebieden van de inheemse groepen Achuar, Kichwa, Shiwiar, Shuar, Sapara, Huito and Waorani. Dit meldde Pepe Acacho, vice- voorzitter van de Confederatie van Inheemse Volken van Ecuador  (CONAIE). De leiders van deze groepen tekenden een resolutie waarin zij zich verzetten tegen de aanbesteding. Ook CONAIE en de Confederatie van Inheemse Volken van de Ecuadoriaanse Amazone (CONFENAIE) tekenden. Acacho: “We hebben gezegd dat de olie in de grond moet blijven. We willen dat de regering andere alternatieve ontwikkelingen promoot, die mens en natuur respecteren.”

Er bestaat een lange historie van spanningen tussen de Ecuadoriaanse regering en inheemse volkeren over olieboringen in de Amazone. Zo loopt er al 20 jaar een proces over vervuiling door Texaco in de haren zestig en zeventig in het noordoosten van de regio. Herhaalde malen is er bij proefboringen sterk verzet geweest van de lokale bevolking.

De 21 gebieden liggen ten zuiden van het Ishipingo-Tambococha-Tiputini (ITT) olieveld, dat in het Yasuni Nationaal Park ligt. Dit park kent een hoge biodiversiteit en is het woongeboed van de Tagaeri en Taromenana, semi-nomadische stammen die geen contact willen met de buitenwereld. Onder druk van inheemsen en van milieugroepen heeft president Correa erin toegestemd af te zien van boringen, als internationale donoren met 3.6 miljard U$ bijdragen om de gederfde inkomsten te compenseren. 

Deze overeenkomt kan de druk verhogen om nieuwe gebieden open te stellen voor olieboringen. Ecuador haalt zijn inkomsten uit export bijna voor de helft uit olie. Bovendien heeft de regering overeenkomsten met China getekend waarin ook de levering van olie is opgenomen. Dit kan lopen tot ongeveer 4.5 miljoen vaten per mand, volgens Kevin Koenig, programmacoördinator van Amazon Watch in Ecuador.

De regering had de 21 contracten al in oktober vorig jaar willen aanbesteden, maar dat werd uitgesteld. Er is nog nieuwe datum bekendgemaakt, maar het Ministerie van Grondstoffen heeft onlangs een kantoor geopend in Puyo, in de regio waar de betreffende gebieden liggen. Volgens Acacho infiltreren regeringsbeambten soms hun stammen of ze betalen informanten.

Kijk voor meer informatie op de site van onze partner Stichting Vrienden van SELVA.
 

Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug