Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Milieu & Natuur

Inheemse leiders vragen geld natuurbescherming

Datum : 03/12/2014
Land : Peru

Inheemse leiders vragen geld natuurbescherming

Vrouwelijke leiders van inheemse volkeren hebben gisteren tijdens de 20e Klimaatconferentie (COP20) in Lima gevraagd om financiering van inheemse gemeenschappen om de natuurlijke rijkdommen en het milieu te kunnen beschermen.

De vertegenwoordigster van de Inheemse Volken van Latijns Amerika, Daisy Zapata, stelde dat vrouwen van inheemse gemeenschappen speciale kennis hebben van de traditionele ecologie die kan dienen als een van de meest geschikte oplossingen voor de klimaatverandering.

“De vrouwen moeten niet alleen gezien worden als slachtoffers van de klimaatverandering, want ze beschikken over kennis die zeer nuttig kan zijn op het gebied van verzachting en aanpassing”, verklaarde Zapata. Een economisch fonds voor inheemse gemeenschappen zou kunnen worden gebruikt voor projecten van herbebossing, voor de verbetering van waterzuivering en de invoering van traditionele landbouwpraktijken om voedselzekerheid te garanderen. “De inheemse volken willen toegang tot het groene fonds, ze willen samenwerken met de autoriteiten op het gebied van klimaatverandering, dat een wereldwijd probleem is” aldus Zapata.

De vertegenwoordigster van de Inheemse Organisatie van de Cuenca Aamazónica (Coica), Nilda Rojas, zei te hopen dat tijdens COP20 ook openbaar beleid aan de orde kwam om de duurzame ontwikkeling van inheemse gemeenschappen te garanderen. “We vragen eigendomsrechten van ons land en we vragen een beleid dat onze organische zaden steunt en niet de transgene zaden.”

Afgelopen maandag is de 20e Klimaatconferentie in Lima begonnen, waaraan 195 landen deelnemen. Ze proberen tot overeenstemming te komen voor maatregelen tegen de klimaatverandering. Doel is een document samen te stellen met akkoorden die op de volgende conferentie in 2015 in Parijs geratificeerd moeten worden.

Bron : americaeconomia
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug