Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Inheemse leidster in Guatemala vermoord

Datum : 24/09/2018
Land : Guatemala

Inheemse leidster in Guatemala vermoord

Juana Ramírez Santiago (57) is in de nacht van afgelopen vrijdag doodgeschoten in Xonalay bij Nebaj in het department Quiché. Ze liep over een brug toen ze werd aangevallen. Vrijwillige brandweerlieden van Nebaj meldden dat ze bij aankomst op de fatale plek de vrouw op de grond hadden zien liggen met verschillende kogelwonden in haar lichaam en zonder vitale functies. Buren identificeerden de vrouw.

Ramírez werkte als vroedvrouw en was een van de oprichters van de vrouwenorganisatie Red de Mujeres Ixiles de Nebaj, die zich inzet voor de verdediging van de rechten van inheemse vrouwen in de regio. Buren zeggen vier schoten te hebben gehoord en toen ze de straat op gingen zagen ze haar lichaam liggen. In haar gemeente Xonolay was ze een bekende leidster. Volgens haar echtgenoot Chel Bernal werd zijn vrouw niet bedreigd en had ze geen vijanden.  “Ze was een vrouw die de gemeenschap steunde met haar werk als vroedvrouw”, aldus Bernal.

Juana Bacá, voorzitster van Red de Mujeres Ixiles, betreurde de dood van de activiste. Ze gaf aan dat "zij een vrouw was die altijd op zoek was naar het welzijn van de Ixil-vrouwen". Bacá wees erop dat deze dood volgde op die van een andere leider, van het Boeren Ontwikkelings Comité, die enkele weken geleden werd vermoord. “We eisen dat de autoriteiten deze moord onderzoeken. Ze moeten de verantwoordelijke personen arresteren, dit feit kan niet ongestraft blijven”, aldus Bacá.

De ombudsman voor de mensenrechten, Jordán Rodas, sprak zijn bezorgdheid uit over de dood van de inheemse leider en betuigde zijn solidariteit met de verdedigers van de mensenrechten. Rodas eiste via een persbericht dat het Openbaar Ministerie en het ministerie van Binnenlandse Zaken onderzoek doen naar degenen die verantwoordelijk zijn voor het incident en drong er bij de staat Guatemala op aan om acties te ondernemen om de levens van mensenrechtenverdedigers in het land te beschermen.

Bron : Prensa Libre, Guatemala
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug