Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Onderzoek & Wetenschap

Inheemse universiteit

Datum : 31/01/2020
Land : Colombia

Inheemse universiteit

Sinds eind januari telt Colombia 34 openbare universiteiten. Deze mededeling deed het ministerie van Onderwijs uitgaan na de ondertekening van een overeenkomst tussen de overheid en de nieuwe Universidad Autónoma Indígena Intercultural (Autonome Inheemse en Interculturele Universiteit, UAIIN). Hiermee wordt een belofte van de overheid aan de inheemse gemeenschappen van het departement Cauca ingelost.

Het ministerie heeft een bedrag van 11,6 miljard pesos (ruim 3 miljoen euro) beschikbaar gesteld voor de financiering van de UAIIN, vooral bedoeld voor salariskosten, administratie en het opzetten van de benodigde infrastructuur.

Medeondertekenaar Hermes Pete Vivas, voorzitter van de Regionale Inheemse Raad van Cauca (CRIC), noemde de stichting van de universiteit een “grote stap voorwaarts in de emancipatie van de inheemse volken en in samenwerking met de overheid. Het is een historisch moment voor ons dat er nu voor het eerst een inheemse universiteit in Colombia is, erkend en gefinancierd door de overheid”.

Tot 24 januari dit jaar functioneerde de universiteit in de departementale hoofdstad Popayán met eigen middelen. Door de overeenkomst kan de UAIIN nu ook aanspraak maken op andere overheidsfondsen, bedoeld ter stimulering van het hoger onderwijs in het land.

Volgens minister van Onderwijs María Victoria Angulo “herbevestigt de overeenkomst de toewijding van de regering aan een inclusief beleid, interculturele dialoog en de erkenning van de diversiteit in het hoger onderwijs”, zo zei ze in haar toespraak bij de ondertekeningsceremonie (foto).

In 2014 was de UAIIN al erkend als officiële onderwijsinstelling. Op dit moment biedt de universiteit tien verschillende studies aan, vooral gericht op de omgeving, cultuur en belevingswereld van de inheemse bevolking van Cauca zoals het Herstel van Moeder Aarde en het Behoud van de Nasa-taal.

Bron : El Espectador, UAIIN
Bookmark and Share


Terug