Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Inheemsen eisen naleving afspraken

Datum : 16/10/2013
Land : Colombia

Inheemsen eisen naleving afspraken

In Colombia zijn afgelopen dinsdag inheemsen en sympathisanten de straat opgegaan om naleving te eisen van met de overheid gemaakte afspraken over betere leefomstandigheden en meer politieke zeggenschap voor de 102 inheemse gemeenschappen. Verdeeld over zes deelstaten liepen ongeveer 40.000 mensen mee. Dit meldt het Nationaal Orgaan Inheemsen (ONIC).

Een woordvoerder van ONIC zegt dat de afgelopen drie jaar 70 procent van alle afspraken tussen inheemse gemeenschappen en de overheid niet is nageleefd. “Dat is een grove schending van onze rechten. We zijn de dialoog nu zat, vandaar dit protest.” De actievoerders willen meer inspraak bij de realisering van grootschalige projecten in hun leefgebieden. Ze willen dat de overheid mijnbouwaanvragen in hun leefomgeving kritischer bekijkt. In het kader van het gewapend conflict dat vooral hun gemeenschappen treft, eisen ze bescherming van de overheid. “Allemaal zaken die de overheid ons al sinds 1999 belooft”, aldus de zegsman van ONIC.

Volgens de politie zijn de protesten “ordelijk” verlopen, maar actievoerders in Huila hebben tegenover lokale media verklaard “zonder reden” enige tijd ’s ochtends te zijn vastgehouden door de politie. Volgens officiële cijfers worden 35 van de in totaal 102 inheemse gemeenschappen ernstig bedreigd in hun voortbestaan door onder meer het gewapend conflict, landroof en milieuvervuiling. 

Bron : Semana, El Espectador, El Mundo
Bookmark and Share


Terug