Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Inheemsen verhinderen reparatie pijpleiding

Datum : 04/05/2014
Land : Colombia

Inheemsen verhinderen reparatie pijpleiding

In Colombia blokkeert het inheemse U’wavolk de toegang naar een kapotte oliepijpleiding. De Cañon-Limón-Coveñaspijpleiding was op 25 maart het doelwit van een aanslag. Staatsoliebedrijf Ecopetrol sloot de leiding af en stuurde een werkploeg om de pijp te herstellen in de noordoostelijke deelstaat Norte de Santander. Maar de U’wa weigeren de technici toegang omdat de pijp in een gebied ligt dat zij als hun oorspronkelijke land zien. De minister van Energie noemt de inmiddels veertig dagen durende blokkade “een ramp”.

Bladimir Moreno, woordvoerder van de Verenigde U’wa Gemeentes, verklaart dat de blokkade voorkomt uit een langlopend geschil met de nationale overheid. In het verleden zouden er met verschillende regeringen akkoorden zijn gesloten over de teruggave van land maar volgens Moreno is het bij beloftes gebleven. In een vijf  pagina’s tellende aanklacht tegen de regering Santos eisen de U’wa per direct, naast de teruggave van land, ondermeer het vertrek van de oliemaatschappijen uit hun oorspronkelijk leefgebied en meer aansluiting bij de rest van het land door de aanleg van wegen en publieke voorzieningen. “Zolang niet aan deze wensen is voldaan, repareert niemand de pijpleiding”, laat Moreno weten.

Minister van Mijnbouw en Energie Amylkar Acosta noemt de blokkade “rampzalig.” Vanwege het belang van de pijpleiding met een capaciteit van 200.000 vaten ruwe olie per dag hoopte hij in april snel tot een vergelijk te komen. Maar de inmiddels twee weken durende onderhandelingen tussen de overheid en de U’wa hebben nog niets opgeleverd.

Bron : Semana, Caracol
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug