Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Integriteit bestuur Sint Maarten onvoldoende

Datum : 28/09/2014
Land : Sint Maarten

Integriteit bestuur Sint Maarten onvoldoende

Integriteit speelt een te kleine rol in het dagelijks bestuur en bij overheids-nv’s op Sint Maarten. Er zijn weliswaar wetten en regels op het gebied van integriteit, maar wanneer ministers en andere bestuurders zich niet aan die regels houden, heeft dat geen gevolgen. Dat concludeert PricewaterhouseCoopers (PwC) in het gisteren gepubliceerde integriteitsonderzoek.

“De schijnbare afwezigheid van consequenties na schendingen van de integriteit, illustreert het gebrek aan toewijding van de overheid”, luidt een van de conclusies in het 250 pagina’s tellende rapport. Vermoedens van corruptie leiden zelden tot onderzoeken en nog minder vaak tot een veroordeling. Hoewel ministers voor en na hun ambtstermijn hun eigendommen en vermogen moeten registreren, gebeurt dit slechts incidenteel en is er ook niemand die hen daartoe verplicht.

De integriteit op Sint Maarten ondervindt verder schade van een gebrek aan mankracht om corruptie en fraude te onderzoeken en een slechte coördinatie tussen het Openbaar Ministerie, het Meldpunt Ongebruikelijke Transacties en de recherche, aldus PwC. De organisatie constateert overigens dat integriteitsproblemen vaker voorkomen in relatief kleine landen en jonge democratieën.

De organisatie komt tot vergelijkbare conclusies bij het onderzoek naar de vier belangrijkste overheidsbedrijven: de haven, het vliegveld, het elektriciteitsbedrijf GEBE en telecombedrijf Telem. Ook daar houden managers zich onvoldoende aan de wet en de regels voor goed bestuur en is er een groot gebrek aan transparantie en verantwoording. Vaak is er sprake van belangenverstrengeling als vertegenwoordigers van de overheid een functie als commissaris bij een overheidsbedrijf combineren met hun taken als bestuurder of beleidsmaker.

Bron : Amigoe
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug