Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Milieu & Natuur

'Inwoners Mexico-Stad "roken" veel door smog'

Datum : 20/05/2019
Land : Mexico

'Inwoners Mexico-Stad "roken" veel door smog'

Wetenschappers zeggen dat het inademen van de zwaar vervuilde lucht in Mexico-Stad tegenwoordig gelijk staat aan het roken van een kwart tot een half pakje sigaretten per dag.

De milieusituatie is zo ernstig dat de lokale autoriteiten deze week zelfs het grootste park van de hoofdstad, Bosque de Chapultepec, hebben gesloten om de boodschap over te brengen dat hardlopen of fietsen midden in een luchtvervuilingsalarm geen goed idee was. De uitgestrekte stad - een grootstedelijk gebied met meer dan 20 miljoen mensen - is sinds afgelopen weekend ondergedompeld in een dikke wolk smog.

Autoriteiten geven de schuld van het probleem aan de tientallen bosbranden die de afgelopen weken in midden-Mexico zijn uitgebroken, en aan het gebrek aan wind of regen om de resulterende deeltjes te verspreiden. Deskundigen zijn het er echter over eens dat de chronische verontreinigingsproblemen van de stad mede de oorzaak zijn. Mexico-Stad is gevoelig voor luchtvervuiling, zowel vanwege de bergen eromheen als door de aanwezigheid van meer dan vijf miljoen auto's.

Maar de bosbranden hebben de zaak ongetwijfeld nog erger gemaakt. Ze hebben de niveaus van PM2.5 verhoogd - kleine deeltjes geproduceerd door een vuur dat de dodelijkste luchtverontreinigende stof is. Autoriteiten hebben van afgelopen dinsdag tot vrijdag een vervuilingswaarschuwing aangekondigd, nadat het microdeeltjesniveau 158 microgram per kubieke meter had bereikt. Dat is het equivalent van meer dan zeven sigaretten per dag roken, volgens een veel geciteerd onderzoek door de Amerikaanse artsen Richard en Elizabeth Muller.

Het "doel van deze berekening is om mensen een waardering te geven voor de gezondheidseffecten van luchtvervuiling", schreven de Mullers. “Natuurlijk bereikt deze vervuiling, in tegenstelling tot het roken van sigaretten, elke leeftijdsgroep." Maar burgemeester Claudia Sheinbaum en president Andrés Manuel Lopez Obrador - bondgenoten in de linkse regeringspartij Morena - hebben kritiek gekregen op de trage reactie van de regering.

En geen van de anti-vervuilingsmaatregelen van de autoriteiten haalt iets uit als ze niet worden gehandhaafd. Bovendien zitten de emissiecontrolecentra vol met corruptie en dat is altijd zo geweest.

 

Bron : Mercopress
Bookmark and Share


Terug