Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

'Iraans terroristisch complot in Latijns Amerika'

Datum : 30/05/2013
Land : Argentinië

'Iraans terroristisch complot in Latijns Amerika'

Een Argentijnse aanklager beschuldigt het Iraanse regime van een poging Latijns-Amerikaanse landen te infiltreren en terroristische activiteiten te financieren en uitvoeren.

Aanklager Alberto Nisman onderzoekt vanaf 2004 de bomaanslag op AMIA, een joods centrum in Buenos Aires, die in 1994 plaatsvond en waarbij 85 personen om het leven kwamen. In een meer dan 500 pagina’s tellend rapport herhaalt Nisman de beschuldiging van betrokkenheid aan Iran. Dit land heeft betrokkenheid altijd ontkend.

Volgens Nisman was de aanslag onderdeel van een groter plan. Iran zou geprobeerd hebben in Latijns Amerika een netwerk van intelligentiestations op te zetten, gericht op het plegen, stimuleren en financieren van terreurdaden. Deze netwerken zouden vandaag de dag actief kunnen zijn in Suriname, Brazilië, Paraguay, Uruguay, Chili, Trinidad en Tobago, Colombia en Guyana, aldus de aanklager. Volgens Nisman was Mohsen Rabbani, voormalig Iraans cultureel attaché in Buenos Aires, mede verantwoordelijk voor het opzetten van het Latijns-Amerikaanse netwerk.

De aanklager riep Interpol op om maatregelen te bevorderen om de acht Iraniërs en een Libanees op te pakken tegen wie een internationaal arrestatiebevel is uitgevaardigd in verband met de aanslag op AMIA.

 

Bron : BBC, El País
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug