Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Ixil Maya's begraven slachtoffers slachting 1982

Datum : 31/07/2014
Land : Guatemala

Ixil Maya's begraven slachtoffers slachting 1982

In het noordwesten van Guatemala zijn de stoffelijke resten van 31 Ixil Maya’s, vermoord tijdens het hoogtepunt van de burgeroorlog, ceremonieel begraven.

Honderden mensen woonden de ceremonie bij in Nebaj, in de provincie Quiche, psalmen zingend en wierook brandend. Het leger viel het dorp Xecax in 1982 aan en beschuldigde de inwoners van het steunen van het linkse verzet. De lichamen van de vermoorde mensen werden verbrand en in massagraven gedumpt. De stoffelijke resten van deze 31 slachtoffers werden vier jaar geleden opgegraven. Forensische experts slaagden erin om acht van de 31 Xecax slachtoffers te identificeren. Diego Rivera, hoofd van de Vereniging voor de Noordelijke Quiche Slachtoffers, zegt dat de identificatie zo moeilijk was, doordat de resten vergaan waren tot as.

Geschat wordt dat 200.000 mensen zijn vermoord tijdens de burgeroorlog, die duurde van 1960-1996. De meerderheid van de slachtoffers waren Maya. Efraín Ríos Montt, voormalige militaire leider van Guatemala, wordt ervan beschuldigd het bevel te hebben gegeven voor de moord op 1771 mensen van de Ixil Maya groep gedurende zijn presidentschap van 1982-1983. Hij ontkende enige verantwoordelijkheid. Generaal Ríos Montt, 87 jaar, werd in 2013 veroordeeld voor genocide en oorlogsmisdaden. Maar het constitutionele hof draaide de veroordeling terug, omdat Montt geen eerlijk proces zou zijn gegeven. Een nieuw proces staat gepland voor januari 2015.

Bron : BBC
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug