Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Jaarlijks 760.000 onveilige abortussen

Datum : 09/06/2018

Jaarlijks 760.000 onveilige abortussen

De euforie over het Ierse abortusreferendum mag niet doen vergeten dat de meeste Latijns-Amerikaanse vrouwen nog altijd niet in aanmerking komen voor een abortus. Dat stelt mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW).

De abortusregels in Latijns Amerika en de Cariben zijn bij de strengste ter wereld. Meer dan 97 procent van de vrouwen in de regio woont in een land waar abortus verboden is of sterk aan banden is gelegd. In zes landen is abortus helemaal niet toegestaan: El Salvador, Honduras, de Dominicaanse Republiek, Haïti en Suriname. In negen andere landen is het alleen toegestaan wanneer het leven van de vrouw in gevaar is. Brazilië, Chili, Mexico en Panama maken een uitzondering bij verkrachting, Chili, Panama en een deel van Mexico bij een zware misvorming van de foetus.

"De gevolgen van deze beperkingen zijn verschrikkelijk", zegt José Miguel Vivanco, HRW-directeur Amerika. "Elk jaar worden ongeveer 760.000 vrouwen en meisjes in Latijns Amerika en de Cariben behandeld voor complicaties als gevolg van onveilige abortus, en ongeveer 900 vrouwen en meisjes sterven er elk jaar aan. Het toont dat de toegang tot abortus beperken het niet doet verminderen, het maakt het alleen minder veilig."

In Argentinië liggen wel wetsvoorstellen op tafel voor een versoepeling. Maar Nicaragua draait de klok terug: het is ‘het enige land ter wereld dat de wettelijke toegang tot abortus de afgelopen achttien jaar heeft verminderd in plaats van vergroot’, zegt Vivanco. "Al te lang hebben Latijns Amerika en de Cariben bekend gestaan om hun strenge beperkingen op reproductieve rechten – beperkingen die vrouwen en meisjes de controle over hun eigen lichaam ontzeggen en hun te vaak het leven kosten. Net zoals het sterk katholieke Ierland zouden ze dat schadelijke en discriminerende status quo moeten verlaten."

Op 25 mei stemden 66 procent van de Ieren tijdens een referendum voor een afschaffing van het verbod op abortus.

Bron : MO*, IPS
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug