Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Jair Bolsonaro nieuwe president van Brazilië

Datum : 29/10/2018
Land : Brazilië

Jair Bolsonaro nieuwe president van Brazilië

De voormalige legerkapitein jair Bolsonaro heeft de tweede en beslissende ronde van de Brazilaanse presidentsverkiezingen gewonnen met 55,2 procent van de stemmen. Zijn rivaal Fernando Haddad van de linkse Arbeiderspartij kreeg 44,8 procent van de stemmen. De nieuwe president zal volgend jaar januari aantreden, voor de periode van 2019 tot 2022.

Bolsonaro's belofte om misdaad en corruptie te bestrijden na een reeks schandalen heeft hem massale steun opgeleverd. Maar critici zijn bezorgd over zijn lof over de voormalige dictatuur van Brazilië en zijn minachtende opmerkingen over ras, vrouwen en homoseksualiteit. In een berucht incident in 2015 vertelde hij een medeparlementariër dat ze te lelijk was om te verkrachten. Voor zijn aanhangers is hij een politicus die volgens hen de broodnodige verandering in het land zal brengen - een beweging naar rechts na vier door links gewonnen verkiezingen.

De verkiezingen dit jaar zijn meer dan alleen een overwinning voor Bolsonaro. Het was een referendum over links en zijn boegbeeld, ex-president Luiz Inácio Lula da Silva, die in de gevangenis zit wegens corruptie. Luiz Inácio Lula da Silva, die in de gevangenis zit wegens corruptie. De haat voor links is doordringend.

Bolsonaro en zijn aanhangers geven hen de schuld van alle ellende die Brazilië doormaakt: groeiend geweld, economische strijd en politiek geweld. “Mijn land heeft behoefte aan veiligheid, conservatieve moraal en eerlijkheid", zei een aanhanger. Een ander vertelde dat  Bolsonaro alles was wat Brazilië nodig had - een stevige leider die een einde kan maken aan corruptie en misdaad.

Nu Bolsonaro heeft gewonnen, zal zijn obsessie met links verdwijnen? In een Facebookfilmpje direct na de uitslag, zwoer de politicus om het land te veranderen. "We konden niet blijven flirten met het communisme, populisme en linkse extremisme", zei hij. "We wisten allemaal waar Brazilië naartoe ging."

Die boodschap, zeggen deskundigen, zet de toon voor wat er komen gaat. "Er zal geen wapenstilstand zijn voor de tegenstanders. Het wordt een regering van confrontatie met iedereen die geïdentificeerd wordt als de oppositie", zegt Claudio Couto, een professor in de politiek bij de Getulio Vargas Stichting. "Op geen enkel moment spreekt hij over bemiddeling, dialoog of begrip."

Felicitaties

Inmiddels hebben alle Latijns-Amerikanse leiders, zelfs president Maduro van Venezuela, hun felicitaties aangeboden aan Bolsonaro. De enige tot nu toe ontbrekende landen zijn Uruguay en Bolivia.

In Uruguay liet ex-president Jose Mujica (foto) als enige een dissident geluid horen. Hij vergeleek de overwinning van Bolsonaro met de opkomst van de voormalige Duitse dictator en genocidepleger Adolf Hitler. Naar verwachting zal president Tabare Vazquez zich houden aan het protocol en een bericht sturen naar Bolsonaro met de beste wensen.

Wat betreft Bolivia, het is bekend dat president Evo Morales een goede vriend is van ex-president Lula da Silva en zijn Arbeiderspartij, maar Bolivia is in hoge mate afhankelijk van de verkoop van gas aan Brazilië.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft Bolsonaro zondagavond al gebeld om hem te feliciteren met zijn overwinning bij de presidentsverkiezingen in Brazilië. 

 

Bron : BBC, Mercopress, Nodal
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug