Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Japanners maken zoutvlakte schoon

Datum : 08/01/2016
Land : Bolivia

Japanners maken zoutvlakte schoon

Sinds de Dakar Rally in 2009 in Zuid-Amerika neergestreken is, is er altijd wel ergens protest tegen de schade die dit buitenlandse circus veroorzaakt aan milieu, cultureel erfgoed of de belangen van de inheemse bevolking. Dit jaar krijgen buitenlanders die het milieu langs ‘de Dakar’ beschermen juist aandacht. 

Het gaat om Japanse vrijwilligers die de Salar (zoutvlakte) van Uyuni, opgenomen in de zesde etappe van de rally, opgeruimd hebben. Hun activiteiten zorgden voor verwondering onder de lokale bevolking omdat het buitenlanders betrof die zich bezorgder toonden over het plaatselijk milieu dan zijzelf. De zoutvlakte is een belangrijke toeristische bestemming. 

Een groep Japanse toeristen was dermate onder de indruk van de schoonheid van de zoutvlakte, dat ze deze ‘het mooiste landschap ter wereld’ noemden. Tot verbazing van de bewoners van deze regio in het departement Potosí, besloten ze op 31 december alle afval dat ze tegenkwamen op te ruimen. 

Volgens de website Noticias Sociales 24h begonnen de 30 Japanse met het opruimen van het kerkhof van Trenes, een van de eerste plekken die bezoekers aan de regio bezoeken, zeker in deze tijd van het jaar. 

“Het zoutmeer van Uyuni verandert door onverantwoordelijk gedrag van toeristen steeds meer in een vuilstortplaats en mestvaalt” zegt Daiuske Miyazaki, meer als constatering dan als kritiek. 

Deze milieudeskundige, die voor een Japanse NGO werkt met activiteiten in meerdere Zuid-Amerikaanse landen, besloot daarom een schoonmaakproject te starten in afstemming met de gemeentelijke overheid van Uyuni en in samenwerking met een reisbureau. 

Volgens Miyazaki heeft het project van zijn NGO een tweeledig doel: de bouw van z.g. ‘droge’ (zonder water) wc’s, en afvalbeheer in Uyuni. Met zijn schoonmaakproject was hij in elk geval op tijd om het aanzien van de stad te verbeteren voor de Dakar rally de stad aandeed begin januari 2016.

 

 

 

Bron : eldeber.com.bo
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug