Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Jongerenmoord Brazilië (nog) verder gestegen

Datum : 13/10/2017
Land : Brazilië

Jongerenmoord Brazilië (nog) verder gestegen

Bijna vier op elke duizend Braziliaanse jongeren uit de grootste steden van land, zullen vermoord worden voor hun 19e verjaardag. Dit meldde een nieuw rapport van UNICEF-Brazilië eerder deze week.

Volgens de Kinder- en jeugdorganisatie van de Verenigde Naties zijn het met name de jongeren die de hoogste prijs betalen voor het aanhoudende en toenemende geweld in het land. Ze zijn tot deze conclusie gekomen na meerjarig onderzoek in 300 gemeentes.

In 2005 waren de moordcijfers onder jongeren met 2,8 op de 1.000 al hoog, maar vanaf 2012 begon dit cijfer verder te stijgen. Uitgesplitst naar subgroepen zijn de cijfers nog alarmerender: jonge mannen zijn ruim 13,5 keer vaker het slachtoffer van moord dan jonge vrouwen, en jonge zwarte mannen bijna drie keer zo vaak als jonge blanke mannen. De achterliggende oorzaken hiervan liggen vooral op regionaal en socio-economisch gebied.

Verreweg het gevaarlijkste gebied voor jongeren in Brazilië is het verarmde Noordoosten, waar niet minder dan 6,5 op de 1.000 jongeren vermoord werden tussen 2005 en 2014. Bovendien lagen hier 7 van de 10 gevaarlijkste steden van het land. Trieste recordhouder is de hoofdstad van deelstaat Ceará, Fortaleza. Daar kwamen bijna 11 op de 1.000 jongeren gewelddadig aan hun einde, gevolgd door Maceió, de hoofdstad van deelstaat Alagoas.

Het geweld in de veel grotere en zuidelijke steden Rio de Janeiro en São Paulo kreeg weliswaar meer aandacht, maar lag met respectievelijk 2,7 en 2,1 per 1.000 jongeren feitelijk ònder het landelijk gemiddelde. Als deze cijfers constant blijven, zullen tussen 2015 en 2021 niet minder dan 43.000 jongeren gedood zijn, aldus het rapport.

Hoewel geweld tegen- en onder jongeren toeneemt in de hele regio, is Brazilië een extreem voorbeeld door de economische marginalisatie van grote delen van de bevolking en de sterke georganiseerde misdaad.

Bron : Insightcrime.org
Bookmark and Share


Terug